-
- 1. Den ernæring, diæt, foder, kost, der spises og drikkes (drikkevarer) af
dyr og
mennesker til livets ophold, for
ikke at føle sult og tørst eller dø af
hunger.
Animalske og botaniske, biologiske
afgrøder og fødevarer produceres i landbrug: kartofler, korn samt ris og græs. I gartneri:
frugt og grøntsager: tomater og ved
fiskeri.
Animaler har deres oprindelse i dyr:
kød, fjerkræ, æg,
fisk, mælk, smør og
ost.
Fødevarer kan være
økologiske.
Fødevarer forarbejdes i fødevareindustrien som er den
del af erhvervslivet der beskæftiger sig med fremstilling,
forarbejdning og salg af fødevarer til grossister og
butikker.
fødevaretilsætningsstoffer, kemikalier:
Bekendtgørelse om tilsætninger mv. til
fødevarer, 2017
§ 1. Denne bekendtgørelse vedrører:
1) ekstraktionsmidler,
2) fødevareenzymer,
3) fødevaretilsætningsstoffer,
4) tekniske hjælpestoffer og
5) aromaer til fødevarer.
§ 2. I denne bekendtgørelse forstås ved:
1) Opløsningsmiddel: Ethvert stof, der kan opløse
fødevarer eller enhver bestanddel, der indgår i en
fødevare, herunder ethvert forurenende stof, der findes i
eller på den pågældende fødevare.
2) Ekstraktionsmiddel: Et opløsningsmiddel, der anvendes i
en ekstraktionsproces under forarbejdning af råstoffer, af
fødevarer eller af bestanddele af eller ingredienser i
sådanne produkter, og som fjernes, men som kan resultere i en
utilsigtet, men teknisk uundgåelig forekomst af rester af
stofferne eller deres omdannelsesprodukter i fødevaren eller
fødevareingrediensen.
§ 3. I denne bekendtgørelse defineres
fødevareenzymer som i Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1332/2008 af 16. december 2008 om
fødevareenzymer og om ændring af Rådets direktiv
83/417/EØF, Rådets forordning (EF) nr. 1493/1999,
direktiv 2000/13/EF, Rådets direktiv 2001/112/EF og
forordning (EF) nr. 258/97.
§ 4. I denne bekendtgørelse defineres
fødevaretilsætningsstoffer som i Europa-Parlamentets
og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008
om fødevaretilsætningsstoffer.
§ 5. I denne bekendtgørelse defineres aromaer som i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1334/2008
af 16. december 2008 om aromaer og visse
fødevareingredienser med aromagivende egenskaber til
anvendelse i og på fødevarer og om ændring af
Rådets forordning (EØF) nr. 1601/91, forordning (EF)
nr. 2232/96, forordning (EF) nr. 110/2008 og direktiv
2000/13/EF.
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for
fødevareklyngens virksomheder: landbruget,
fødevareindustrien og de landbrugs- og
fødevaretilknyttede erhverv.
Fødevarepriserne steg, ifølge Statistisk årbog
2017, i 2011 og 2012 som følge af bl.a. stigende kaffepriser og afgifter på bl.a.
smør og spiseolier, mens fødevarepriserne i 2014
ligefrem faldt som følge af prisfald på bl.a. sodavand
[sic] og grøntsager.
I Danmark kontrolleres fødevarer af
Fødevarestyrelsen.
Fødevarer kan være forurenede af kemikalier så
som pesticider og hormonforstyrende
stoffer samt af radioaktivitet.
Fejlernæring, forkert eller mangelfuld kost, kan føre
til sygdomme som eksempelvis fedme,
hungersnød, overvægt, skørbrug og
underernæring.
2. At føde et foster, fødsel.
- 'De væsentligste områder af primære erhverv
under fødevarer omfatter dyrkning af afgrøder, avl af
dyr, fiskeri, opdræt i dambrug samt
jagt (og serviceydelser i forbindelse med jagt). Indsamling af
vildtvoksende forstmateriale samt indvinding af mineraler til
fremstilling af kemiske produkter og gødningsstoffer
hører også under de primære erhverv. Endvidere
skal nævnes pelsdyravl, som hører under avl af andre
dyr. Til denne opgørelse af ressourceområder er
pelsdyravl placeret under primære erhverv indenfor
fødevarer, da pelsdyrfarme opfattes som en integreret del af
landbruget, og produktionen ofte foregår i sammenhæng
med øvrig landbrugsproduktion. I den generelle
firmastatistik hører pelsdyravl ind under møbler og
beklædning, da slutproduktet pelsskind bruges til
beklædning.
Under fremstillingserhverv findes forarbejdning, konservering og
fremstilling af føde- og drikkevarer. Kategorien omfatter
både forarbejdning af afgrøder herunder bl.a. frugt og
grøntsager samt kød og andre husdyrprodukter. Alle
led mellem råvarer og færdige fødevareprodukter
hører under fremstillingserhverv. Forarbejdning af f.eks.
korn og frø til udsæd findes også i denne gruppe
ligesom fremstilling af færdige foderblandinger til
kæledyr samt tobaksprodukter.
Støtteerhverv vedrørende fødevarer omhandler
fremstilling af bl.a. maskiner, emballage, tovværk,
foderblandinger, gødningsstoffer og pesticider.'
Fødevareerhvervet i Danmark 2013. / : Sisse
Schlægelberger et al. Danmarks Statistik, 2015.
- Se også: Affald ; datosnyd
; fødevareforurening ; fødevaresikkerhed ; gastronomi
; hø ; jagt ; konserves ;
konservering ; kostpenge ;
kosttilskud ; krydderier ; krydderurter ; Levnedsmiddelstyrelsen ;
mad for fred ; madspild ;
modermælkserstatning ; offerspise ; proviant ; proviantering
; sondemad ; The UNWorld Food Programme (WFP) ;
Det økologiske
Fødevareråd.
-
- Se opslag om Kostplan i Kulturhistorisk Leksikon for
nordisk middelalder bd 9 spalterne 232-239.
Betænkning afgivet af det af indenrigsministeriet under
21. februar 1962 nedsatte udvalg vedrørende dybfrosne
levnedsmidler m. m.. / :Udvalget vedrørende Dybfrosne
Levnedsmidler m.m. ; Betænkning 344)
Crop Catastrophe In The Midwest – Latest USDA Crop
Progress Report Indicates That A Nightmare Scenario Is Upon Us. / :
Michael Snyder.The Economic Collapse Blog May 26, 2019
The last 12 months have been the wettest in all of U.S. history,
and this has created absolutely horrific conditions for U.S.
farmers. Thanks to endless rain and historic flooding that has
stretched on for months, many farmers have not been able to plant
crops at all, and a lot of the crops that have actually been
planted are deeply struggling. What this means is that U.S.
agricultural production is going to be way, way down this year. The
numbers that I am about to share with you are deeply alarming, and
they should serve as a wake up call for all of us. The food that
each one of us eats every day is produced by our farmers, and right
now our farmers are truly facing a nightmare scenario.
CRS: Food Fraud and
“Economically Motivated Adulteration” of Food and Food
Ingredients. / : Renée Johnson, 1914.
Danske virksomheder blacklistes i international klimarapport : Danish Crown og Arla er blandt de i alt 50 fødevaregiganter, der bliver hængt til tørre i ny Greenpeace-rapport for ikke at kunne gøre rede for, om deres efterspørgsel på kød og andre mejeriprodukter betyder, at skov bliver fældet. I Arbejderen, 12. august 2019
Omtale af:
Countdown to extinction: What will it take to get companies to act? / : Greenpeace International, 2019.
Det store madspild sker ikke i hjemmet - det sker hos
producenterne : Størstedelen af verdens madspild sker i
forbindelse med virksomhedernes produktion og håndtering af
Hvis man tror, at den største synd, når det
gælder madspild, er sur mælk i køleskabet eller
muggent brød i køkkenskabet, så tager man nok
fejl. / Martin Bahn. I: Information, 30. august 2018.
Omtale af: Tackling the 1.6- Billion-Ton Food Loss and Waste
Crisis.
-
https://www.bcg.com/publications/2018/tackling-1.6-billion-ton-food-loss-and-waste-crisis.aspx
The scale of the problem is staggering. Each year, 1.6 billion
tons of food worth about $1.2 trillion are lost or go to
waste—one-third of the total amount of food produced
globally.1 To put the figure in perspective, that is ten times the
mass of the island of Manhattan. And the problem is only growing:
BCG estimates that by 2030 annual food loss and waste will hit 2.1
billion tons worth $1.5 trillion.
FAO, 2018. The State of Food Security and Nutrition in the
World :
Building climate resilience for food security and nutrition. Rome,
FAO.
- http://www.fao.org/3/i9553en/i9553en.pdf
FAO. 2011. The state of the world's land and water resources for
food and agriculture (SOLAW) – Managing systems at risk.
Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome and
Earthscan, London.
- http://www.fao.org/3/a-i1688e.pdf
Forundersøgelse af madspild i Danmark. / : Birgitte
Kjær og Mads Werge. Miljøstyrelsen, 2010.
Madaffald er organisk affald fra produktion og tilberedning af
fødevarer, kasserede fødevarer og madrester.
Leder: Rene linjer om drikkkevand. I: Information, 8.
marts 2018.
Liste over autoriserede animalske fødevarevirksomheder iht.
forordning (EF) nr. 853/2004. / : Fødevarestyrelsen.
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder:
Fødevarestyrelsen giver autorisation til en lang række
forskellige virksomheder, bl.a. fødevarevirksomheder,
fodervirksomheder, dyrlæger, transportører og
økologiske virksomheder.
Mangel på mad truer nyligt ledige i USA, mens et overskudsbjerg af
fødevarer fordærves : Fødevarebanker er sat på en prøve i forbindelse
med den voksende efterspørgsel på madvarer fra nødstedte familier. Nogle
steder er behovet fordoblet. Det skorter ikke på donationer, men det kniber
med at skaffe alle fødevarer på
grund af knaphed. / : Martin Burcharth. I: Information, 11. maj 2020.
Monitoring food security in countries with conflict
situations (Issue No.5):
A joint FAO/WFP update for the United Nations Security Council,
2019.
Spotlight on Afghanistan, Central African Republic, Democratic
Republic of the Congo, Lake Chad Basin, South Sudan, Somalia,
Syrian Arab Republic and Yemen.According to latest analyses from
late 2018 (mainly Integrated Food Security Phase Classification
[IPC]), around 56 million people need urgent food and livelihood
assistance in these countries.
Nestlé: The Secrets of Food, Trust and
Globalization.
/ : Friedhelm Schwarz. Key Porter Books, 2002.
Noget om Brødbageri i Kiøbenhavn indeholdende de i
Aarene 1771 og 1809 nedsatte Commissioners Forhandlinger med
oplysende Tabeller og Beregninger. / : A. Haysen, 1818.
[Haves KB].
Nuclear accidents and
radioactive contamination of foods. WHO ; FAO, 2011.
The Origins of Food Production. / Los orígenes de
la producción de alimentos
The United Nations Educational, Scientific and Cultural
Organization, 2016.
Root, Waverley: Vejen til bordet : Køkkenets,
spisebordets, og råvarernes kulturhistorie.
- København : Chr. Erichsen, 1980. - 490 s. - ISBN
87-555-0946-0
2. Labor among primitive peoples: Showing the development of
the obstetric science of to-day, from the natural and instinctive
customs of all races, civilized and savage, past and present. / :
George Julius Engelmann. - St. Louis : J.H. Chambers & co.,
1883.
- https://archive.org/details/laboramongprimit00enge
Vejledning om tilsætningsstoffer. / :
Fødevarestyrelsen, 2017.
; Vejledning nr. 9346 af 7. april 2017)
The World Food Programme's Contribution to Improving the
Prospects for Peace: Preliminary Report. / : Caroline delgado
et al. SIPRI, 2019.
After decades of progress in reducing world hunger, the number of
undernourished people worldwide has been increasing since 2014. The
two main drivers of this change are violent conflict and climate
change. Today, an estimated 2 billion people live in fragile and
conflict-affected areas of the world where they are extremely
vulnerable to the impact of conflicts and disasters. In addition,
there are more crises that affect more people and last longer than
a decade ago. While most humanitarian crises have a number of
causes— extreme weather events, compounded by social
inequalities and inadequate governance structures being prominent
among them—violent conflict is part of the cause of an
estimated 80 per cent of humanitarian needs.
Send
kommentar, email eller søg i
Fredsakademiet.dk