-
- Afgrøder er alt det, som i
landbrug dyrkes og vokser på
marken, et dyrket stykke jord, i drivhuse, og som
høstes, eksempelvis korn, ris, frugter og
grøntsager.
Afgrøder bruges som
føde og i industrien.
Bekendtgørelse om kontrol af overholdelsen af EU's
handelsnormer for friske frugter og grøntsager.
- https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=191324
§ 2. I denne bekendtgørelse forstås ved:
1) Friske frugter og grøntsager: Frugter og
grøntsager omfattet af forordning nr. 1308/2013, bilag I,
del IX og del XI, der er friske, uforarbejdede, hele, intakte og
udviklede.
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013
af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for
landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning
(EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr.
1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007
BILAG I, lettere udvidet:
korn, nødder, ris, sukker, frø, humle, olivenolie- og
spiseoliven
tomater
skalotteløg, hvidløg og andre spiseløg samt
porrer og andre Alliumarter
hvidkål, blomkål, grønkål og anden
spiselig kål (Brassicaarter)
salat (Lactuca sativa) og cikorie (Cichoriumarter)
gulerødder, majroer, rødbeder, skorzoner,
knoldselleri, radiser og andre spiselige rødder
agurker, asier
bælgfrugter, ærter, bønner, linser, lupiner,
jordnødder, sojabønner
kaffebønner, kakaobønner
pisang, figner, ananas
avocadoer, guavabær, mangoer og mangostaner
bananer,
citrusfrugter: appelsin, cedrat – sukatfrugt, citron,
grapefrugt, lime, klementin, mandarin
druer
jorbær, hindbær
meloner (herunder vandmeloner) og melontræsfrugter
(papajaer)
æbler, pærer, kiwi, kvæder
abrikoser, brombær, kirsebær, ferskner (herunder
nektariner), blommer, slåen
Danske afgrøder fremgår af Landbrugs- og
gartneritællingerne og Statistisk årbog frem til og med
2017.
Afgrøder kan være
økologiske.
Afgrøder påvirkes positivt og negativt,
misvækst, af miljøet,
klimaet og vejret, herunder også miljøforurening, som gylle, nitrat,
pesticider samt klimaforandringer, så som tørke og oversvømmelser.
Pligtige efterafgrøder
Formålet med de pligtige efterafgrøder er
ifølge Landbrugsstyrelsen at mindske
kvælstofudvaskningen fra hovedafgrøden høstes,
og indtil der etableres en ny afgrøde det følgende
forår.
De pligtige efterafgrøder blev oprindeligt indført
med Vandmiljøplan II og bidrager således til Danmarks
opfyldelse af Nitratdirektivet.
Pligtige efterafgrøder kan for eksempel bestå af
græs, korn eller korsblomstrede afgrøder og skal altid
efterfølges af en vårafgrøde.
- Se også: Fold ; hybrid ; juletræer ; krydderier ;
krydderurter ; tang ; urter.
-
- Afgrøder i dansk landbrug 2017. / : Nyt fra
Danmarks Statistik nr. 302, 2017.
'Næsten to tredjedele af Danmarks areal er landbrug
Danmark er et landbrugsland. Trods landbrugets aftagende betydning
for dansk økonomi er 62 pct. af vores land i 2017 opdyrket
med landbrugsafgrøder. Korn udgør 54 pct. af
landbrugsarealet efterfulgt af græs og grønfoder med
28 pct. og raps med 7 pct.'
Send
kommentar, email eller søg i
Fredsakademiet.dk