Ellen Hørup. Foto i Holger Terps privatarkiv.
Ellen Hørup. Foto i Holger Terps privatarkiv.

Hørup, Ellen Gunhilde

F. 1871 D. 1953
Dansk journalist, redaktør, pacifist, kvindesagsforkæmper og børne­sagsforkæmper. Datter af Viggo Hørup og Emma Hørup.
Bokken Lasson beskriver hende således i sine erindringer: 'Og Ellen, eneste datter, eneste barn på den tid jeg traff henne. Hun er et av de mennesker som har hatt størst innflytelse på min utvikling. Ikke ved å preke, bare ved å være den hun er: varmhjertet, sund og sann. Straks fra begynnelsen av betok hun mig ved sitt selvfølgelige, naturlige vesen, blottet for alt skaperi og alle forsiringer. Litt efter litt opdaget jeg at hun boltret sig med fagkunnskap på de mest forskjellige områder. Hun var utlært tannlæge med eksamen i Paris, hun var vel inne i malerfagets finesser, det fikk vegger og gulv på Lystofte føle når det trengtes et strøk her og der i den gamle lengen. Likesom sin mor bandt hun inn masser av de bøkene hun leste. Fem sprog mestret hun så hun kunde oversette blandt annet til føljetonger. Dessuten var hun sportsmenneske — kapproer, tennisspiller og selvfølgelig syklist. Det var langt fra Ellen å ville imponere noen med alle sine ferdigheter, det piblet frem sånn i tidens løp. Men jeg var imponert og tryllet inn under hennes uimotståelige charme. Ellens foreldre hadde latt henne ha sin fulle frihet, og hun gikk og kom som hun vilde og med hvem hun vilde da hun var blitt student. Hun var selvskreven i første rekke da de unge løp storm mot sneversyn og støvete fordommer — akkurat som i Norge. En gang i opveksten — i 14-års alderen — søkte hun løsningen på et vanskelig problem hos sin beundrede far. «Far, hvad er sædelighed?» Viggo Hørup satt taus et øieblikk, så tok han pipen ut av munnen og sa langsomt: «Sædelighed, min pige, det er sæd og skik blandt menneskene der skifter til forskellige tider hos forskellige folkeslag.» Den lille piken var stum av forbauselse, det var som om en av verdens urokkelige grunnsøiler ramlet i grus. «Sædelighed» — det var altså ikke den uforanderlige, evige lov som hun hadde trodd — det var noe som skiftet! Ubegripelig, men far hadde sagt det. Ute på Lystofte hvor jeg først traff Ellen, gikk hun så rolig omkring i all slags arbeide med cigaretten i munnviken og smånynnet, falskt men tilfreds. Hun gav inntrykk av å være i likevekt bestandig, avbalansert og i harmoni med sine omgivelser og med livets forløp. Senere har jeg lært å kjenne ganske andre sider av henne. Jeg har sett henne som en vulkan i utbrudd av indignasjon og oprør over løgnen, undertrykkelsen og maktbegjæret i verden. Jeg har sett henne gråte av smerte og medlidelse med dem som trampes på og berøves all rett og alle midler til å leve på den jord hvor de er født.'
Ellen Hørup var initiativtager til dannelsen af foreningerne Indiens Venner 1930 og The International Committee for India 1933.
Rejser i Indien 1928-1929 sammen med keramikeren Cathinca Olsen og i 1930-1931 sammen med den norske sangerinde Caroline Bokken Lasson. Ellen Hørup deltager i den internationale antikrigskongres i Amsterdam i 1932 og er initiativtager til den international konference i Marseille for fremtrædende kvinder om 'Moralen i internationale Forbindelser' i maj 1938.
Overvåges af engelske efterretningstjenester 1930-1936 og af schweizisk fremmedpoliti 1937-1939.
Medlem af Hjælpekomiteen for Nazismens Ofre 1933.
Medlem af præsidiet af Hjælpekommitéen for Hitler-Fascismens Ofre, 1936 og Skandia-Hjælp 1939; medlem af Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed. Foredrag om, Hvorfor får vi krig 1938-1939. Næstformand i Den danske afdeling af Kvinderens Demokratiske Verdensforbund 1948. Medlem af Fredens Tilhængere i Danmark 1950. Desuden var Ellen Hørup initiativtager til dannelsen af pressebureauet Journal des Archives 1937 og tidsskrifterne:
Indiens Venner (1930-1938),
Mennesket og Magten (1938-1940),
Forældrebladet (1943-1950) - her i uddrag og Tværtimod (1951).
Desuden underskriver hun en protestadresse til regering og rigsdag mod 'Straffelove med tilbagevirkende Kraft' 1948.
Arkiv: Kvindehistorisk Samling ; brevskriverliste ; Rigsarkivet. Dagbøger: Det kongelige Bibliotek.
Se også: Børneforsorg ; børnehjem ; børnemishandling ; børneværn ; Egelund ; folkeskolen ; fredehjem ; Harald Herdal ; opdragelse ; optagelseshjem ; ungdom ; åndssvageforsorg.

Litteratur

Ellen Hørup - for fredens og børnenes skyld. / : Kåre Bluitgen. Tøkk, 2020.
Ellen Hørup : Kvinden, verdensborgeren og rebellen. / : Lone Rünitz. Syddansk Universitetsforlag, 2019.
Historikeren Lone Rünitz tidigere ansat ved Afdelingen for Holocaust- og Folkedrabsstudier under Dansk Institut for Internationale Studier, (DIIS), har begået den den den første samlede biografi over journalisten og humanisten Ellen Hørup (1871-1953).
Lone Rünitz bidrag til forskningspojektet Dansk flygtningepolitik 1933-1945 - iværksat på baggrund af en offentlig debat i februar 2000 af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, er beskrevet af Morten Thing i forskningsoversigten : Bøger om jødisk historie i Danmark de sidste 15 år. Nordisk Judaistik, 27:1, s.58-70, 2016.
Anmeldelse: Hun var en af kvindesagens og Politikens pionerer. / : Bjørn Bredal. I: Politiken, 8. juli 2019.
Gandhi and Nordic Countries.
Godt for sandheden at ikke alle lever af at sælge flæsk : En biografisk fortælling om Ellen Hørup. / : Maria Grønlykke. Gyldendal, 2019.
Terp, Holger: Ellen Hørup - en kort biografi.
Terp, Holger: Ellen Hørup : En personalbibliografi.


Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page