åndssvag

Person, med en intelligensdefekt, kaldet oligofreni eller psykisk udviklingshæmning, en ifølge WHO 1994, forsinket eller mangelfuld udvikling af evner og funktionsniveau, som viser sig i løbet af barndommen, og som påvirker det samlede intelligensniveau, dvs. de kognitive, sproglige, motoriske og sociale evner og færdigheder med den senere WHO ændring: mental retardering er en tilstand præget af intellektuel funktionsevne klart under gennemsnittet
Lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og lov om udlægning af åndssvageforsorgen og den øvrige særforsorg m.v.(Samfundstjeneste og forstærket indsats mod seksualforbrydelser m.v.) , 1997
»§ 64. 7. I § 68, 2. pkt. , ændres »i institution for åndssvage eller under åndssvageforsorg« til: »i institution for personer med vidtgående psykiske handicap eller under tilsyn med mulighed for administrativ anbringelse«.
Omtalt i Betænkningerne 165, 826 955, 1068.
Betænkning 995:
I den danske officielle universitetslærebog i psykiatri (E. Strömgren: "Psykiatri", 12. udgave 1976, Munksgaard, København) defineres "oligofreni" som "betegnelsen for tilstande, der karakteriseres af, at de intellektuelle evner hos det pågældende individ aldrig er nået til normal udvikling".
Oligophrenia underopdeltes historisk i sværhedsgraderne idiotia, imbecillitas, debilitas og inferioritas.
Se også: Abnormskole ; Statens sindssygevæsen: Direktoratet for Statens Sindssygehospitaler ; Direktoratet for Statshospitalerne ; psykiatri ; Statens Åndssvageforsorg ; sygdom ; Åndssvageforsorgens tilsynsråd ; Åndssvagenævnet af 1937.

Litteratur

Betænkning om åndssvageforsorgen afgivet af det af socialministeriet den 30. april 1954 nedsatte udvalg til behandling af åndssvageforsorgens problemer. Betænkning 204, 1958.

Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page