Det Danske Fredsakademi

Semester 1: Modul om fred

Velkommen til Det Danske Fredsakademis første semester modul om fred. Modulet sigter mod at give de studerende en grundlæggende viden om fred og krig samt informationssøgning. Uddannelsen er indtil videre en eksperimenterende forsøgsuddannelse, hvor størstedelen af arbejdet vil være Internetbaseret.

Den grundlæggende begrebsdannelse omkring videnskabsteori, fred og krig kan erhverves inden for Fredsakademiets hjælperedskaber. Det freds- og sikkerhedspolitiske leksikon har dels en alfabetisk indgang til begreberne og dels interne links begreberne imellem. således at behovet for anvendelse af søgemaskiner reelt ikke eksisterer. Den paralelle struktur i Det freds- og sikkerhedspolitiske leksikon sikrer de studerende en meget hurtig adgang til de begreber som er nødvendige for at opgaverne kan besvares.

I modulet ligger en række spørgsmål som opvarmning til kurset som forventes at vare et semester, cirka et halvt år.

Indholdsfortegnelse

Anbefalet pensum

Artikler

  1. Artikel om fred
  2. Artikel om krig
  3. Artikler om fredsundervisning i Danmark
  4. Artikel om fredskultur
  5. Christensen, Erik Lau: Basal konfliktløsning
  6. Bidrag til en psykologi for fred / Jørgen Pauli Jensen; Bo Jacobsen; Søren Keldorff. I: Nordisk Forum. 1982-1983:35-37 s. 255-269.

Monografier

  1. Avery, John: Space-Age Science and Stone-Age Politics, 2004. - 272 s.
  2. The Breath of my Life : the Correspondence of Mahatma Gandhi (India) and Bart de Ligt (Holland) on War and Peace / red.: Christian Bartolf. Gandhi-Informations-Zentrum, 2000 (skal muligvis gemmes til modul 2 om fred)
  3. Fredskommissionen af 1997 betænkning “Elsk-værdig sikkerhed”. Hele betænkningen + bilag.
  4. Galtung, Johan; Fredsforskning. Søndagsuniversitetet, 1966
  5. Kant, Immanuel: Den evige fred. SNU, 1990.
  6. Richards, Howard : On the Concept of Peacemaking
  7. Rotterdam, Erasmus af: Skøn er krigen for den uerfarne. Gyldendal. 1984.
  8. Tolstoj, Leo: Kristi Lære og Kirkens Lære. Andr. Schous Forlag, 1894
  9. Wæver, Ole: Introduktion til Studiet af International Politik, Politiske Studier, 1992.
  10. Øberg, Jan: At udvikle sikkerhed og sikre udvikling. Vindrose, 1983

Er det muligt kan elektroniske udgaver af pensum benyttes.

Top


Referencer

Academic Press: Encyclopedia of Violence, Peace, and Conflict - Beskrivelse af leksikonnet som kun kan anvendes i den trykte udgave.

Cole, Daniel G.: Peace Bibilography:

  1. A-H
  2. I-Q
  3. R-Z

Compiled by Daniel G. Cole for the National Interreligious Service Board for Conscientious Objectors. Keywords used in library search: conscientious objection, conscientious objector, disarmament, nonviolence, pacifism, pacifist, passive resistance, peace

Freds- og sikkerhedspolitisk leksikon

Top


Indledning

Det i nogens øjne utopiske begreb fred indeholder mindst tre elementer: positiv og negativ fred samt en indre personlig tilstand. Beskriv på to sider fredens etiske og eller filosofiske udvikling.

Lav på to sider din egen definition af begrebet fred og begrund, hvorfor de valgte elementer i din definition er vigtige for dig.

Beskriv på to tre sider undervisningens indflydelse på elevers holdninger til fred og krig.

Begrebet fred hænger nøje sammen med international ret eller folkeret. Beskriv på to, tre sider international rets udvikling samt forskellige forslag til løsning af internationale politiske konflikter før de udvikler sig til krig.

Den tyske læge Georg Freiderich Nicolai hævdede i sit hovedværk Krigens Biologi, at det var nødvendigt for mennesker at samarbejde for at overleve. Fra fødslen af er mennesket i lighed med andre dyr afhængig af andre for føde, beskyttelse og opdragelse, samt, at menneskene fra naturens side ikke var fysisk udrustet til at føre krig. Har Nicolai ret, er påstulatet om det egoistiske, aggresive menneske en myte. Beskriv på to-tre sider denne mytes funktion.

Opgave 1 Informationssøgning

Hvordan vurdes litteratursøgninger? Er der nogle formelle eller kvalitetsforskelle på bogtrykte og elektroniske dokumenter og i givet fald hvilke? Hvilke dokumenter er fundet? Hvordan er dokumenterne repræsentative? Mangler der dokumenter som af den ene eller anden grund ikke er tilgængelige? Hvordan hænger sprog, argumentation og dokumentation sammen?

Der skal afleveres en skriftlig opgave på en til to sider, hvor de begreber som er modulets tema, fred, beskrives. Opgaven indebærer søgning efter begreber og nøgleord, key words i bogtrykte og elektroniske leksika og tesauruser. Find efterfølgende et biblioteks elektroniske accessionsliste som både indeholder emnerne fredsundervisning og fredsforskning, sprog underordnet.

Udarbejd en litteraturliste over mindst 10 bøger og 10 artikler om fred som begreb. Alder og sprog underordnet. Bøgerne og artiklerne kan være leksika, afhandlinger, populærvidenskabelige værker eller politiske og religiøse debatindlæg.

Litteraturlisten skal indeholde oplysninger om forfatter/redaktør, titel og ISBN/ISSN nr./hjemmesideadresse/URL, eller for ældre værkers vedkommende forlag og publikationsår.

Find mindst 10 danske og udenlandske hjemmesider hvor begrebet fred beskrives på forskellig måde. Hjemmesiderne kan være leksika, fredsbevægelser eller militære hjemmesider.

Kopier de fundne hjemmesider ned på en harddisk eller på en diskette som dokumentation.

Lav en litteraturliste over de fundne hjemmesider.

Litteraturhenvisninger

Wright, John: Peace and Security Thesaurus 1990 / Thésaurus de la paix et da la sécurite 1990.
- Ottawa : Canadian Institute for International Peace and Security, 1990. - 109 + 115 s. ; 30 cm.
- ISBN 0-660-55773-8

Opgave 2 Folkeret

Der ønskes en vurdering af Hugo Grotius betydning for udvikling af folkeretten.

Der ønskes en beskrivelse af den humanitære folkerets indhold, specielt med henblik på forskellene mellem national og international ret.

Der ønskes en komparativ beskrivelse og analyse af de internationale domstole og deres virksomhed.

Der ønskes en analyse af debatten om Den internationale kriminaldomstol.

Opgave 3 Videnskabsteori

Der ønskes en vurdering af etiske problemer i videnskaben (Science).

Top


Tilbage til indholdsfortegnelsen
Tilbage

Fredsakademiet.dk