Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 8. juni 2001 / Time Line June 8, 2001

Version 3.5

7. juni 2001, 9. juni 2001


06/08/2001
Kvinder i Sort kræver under demonstrationer i 141 byer i 25 lande stop for den israelske besættelse af Palæstina.

06/08/2001
Asylum Seekers Resource Centre, West Melbourne, grundlægges i Australien.
Kilde: - http://www.asrc.org.au/

06/08/2001
Greenpeace sender skib til Grønland
København, 8. juni 2001 Greenpeace løfter nu en del af sløret for organisationens planer for at forhindre, at USA får lov at anvende radaren på Thule Air Base (Pituffik) i et nyt missilforsvar. Greenpeace agter at sende skibet Arctic Sunrise til Grønland i slutningen af juli måned for at protestere mod de amerikanske planer om et missilskjold, som frygtes at ville føre til et nyt våbenkapløb og øget ustabilitet i verden.
Et andet Greenpeace-skib, Rainbow Warrior II, har i foråret opholdt sig ved Marshall-øerne i Stillehavet, hvor USA tester missilerne til det kontroversielle raketskjold. For en måned siden blev den danske Greenpeace-aktivist Anne Marie Rasmusen arresteret og idømt 30 dages fængsel for en fredelig protestaktion på den amerikanske missilbase.
"Turen har til hensigt at styrke debatten om missilskjoldet i Grønland og skabe international opmærksomhed om de amerikanske planer om at inddrage Thule-basen i missilforsvaret," siger Dan Hindsgaul fra Greenpeaces nedrustningskampagne. "Vi vil lytte til de grønlandske synspunkter og tilbyde vores analyser af de sandsynlige konsekvenser af et amerikansk missilskjold. Greenpeace håber også på at få lejlighed til at markere sin støtte til de fordrevne Thule- fangere, som ønsker at få deres gamle boplads og fangstområde tilbage".

06/08/2001
Demokrati, Spanien
Den spanske regering har nægtet at udlevere papirer til parlamentet i forbindelse med salget af den tidligere statslige våbenfabrik Santa Barbara til den amerikanske våbenfabrik General Dynamics. I begrundelsen for afslaget til det socialistiske parlamentsmedlem Jordi Marsal, meddeler det spanske finansministerium, at kontrakten indeholder en fortrolighedsklausul, skriver El Pais.

06/08/2001
Ny aggressiv fransk atomvåbenstrategi
Den franske præsident Jaques Chiraq siger i en tale på det nationale forsvarsakademi, at franske atomvåben fremover også vil kunne bruges "til begrænsede angreb på militære, politiske og økonomiske magtcentre i eventuelt fjendtlige stater", skriver Berlingske Tidende, 10-06-2001.

06/08/2001
Tyve mennesker dræbes og over 17 såres, da deres køretøj ramte en pansermine i det nordlige Angola, skriver AP.

06/08/2001

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for 2001

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page