enklave

Latin: Indelukket. Geografisk landområde, territorium, tilhørende en stat, helt omgrænset af en anden.
Begrebet kan anvendes allerede om de Israelske stammers territorium i det Gamle Testamente.
I middelalderen blev det anvendt i den fransk-spanske traktat om Madrid fra 1526 og det kendes på engelsk fra 1868, da begrebet blev almindeligt efter napoeonskrigene, specielt i forbindelse med den britiske kolonipolitik i Indien.
Der er internationale  enklaver i Afrika, Asien, Europa og Sydamerika:
Eksempeler på enklaver: Ambassader, FN's hovedkvarter i New York, Vestberlin i DDR, Kaliningrad, Pavestaten og San Marino i Rom og i Italien, Lesotho i Sydafrika, Nagorno-Karabakh i Armenien (samt andre områder i det forhenværende Sovjetunionen) og Isla Apipé i Argentina.
Se også: Antropologi ; eksklave ; geopolitik ; medicin ; minoritet.

Litteratur

Brendan Richard Whyte (2002) Waiting for the esquimo : an historical and documentary study of the Cooch Behar enclaves of India and Bangladesh, DocPhD, University of Melbourne, School of Geography, Anthropology and Environmental Studies.
http://ariic.library.unsw.edu.au/unimelb/adt-VU20051006-060224/

Tyrkiets invasion i Syrien var forventet. De kurdiske styrker vil »bekæmpe tyrkerne til sidste blodsdråbe« : De vestlige regeringer har hele tiden vidst, at etableringen af en kurdiske enklave i Nordsyrien på et tidspunkt ville udløse en tyrkisk reaktion – og nu er toget kørt. Lasse Ellegaard. I: Information, 10. oktober 2019

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page