Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 24. Oktober 1981 / Time Line October 24, 1981

Version 3.5

23. Oktober 1981, 25. Oktober 1981


10/24/1981
Nedrustmngsbevægelserne har voksende slagkraft
De konservative i England laver modkampagne mod den »alarmerende« store fredsbevægelse
Af Kurt Lyndorff
Korrespondent for Ritzaus Bureau
LONDON, 22. okt. - Den britiske »Kampagne for Atomnedrustning« (CND) har på et år tidoblet medlemstallet fra 3000 til 30.000. Lørdag holdes en atommarch i London, og CND regner med over 100.000 deltagere fra hele Storbritannien.
Marchen markerer starten på FN s nedrustningsuge, og der er møder, seminarer og festfyrværkeri i næste uge i London. Tilsvarende fredsmar-cher holdes lørdag og søndag i Rom, Paris og Bruxelles.
Det konservative regeringsparti er alarmeret over den voksende fredsbevægelse i Storbritannien, som går ind for ensidig atomnedrustning. Partiet vedtog på sit netop afholdte årsmøde at starte en modkampagne mod CND landet over.
Arbejderpartiet er splittet i spørgsmålet, men vedtog på sit årsmøde at gå ind for ensidig atomnedrustning og lukning af de amerikanske atombaser i Storbritannien. Forsvarsminister John Nott betegner den politik som »fej eftergivenhed over for Sovjetunionen«.
Arbejderpartiets leder, Michael Foot, udtalte i august efter et besøg i Moskva, at Bresj-nev vil fjerne et antal mellemdistance missiler, hvis NATO undgår stationeringen af de planlagte krydserraketter i Europa. Bresjnevs løfte afviser den britiske forsvarsminister som »en tom gestus, der er givet før.«
Kampagne for atomnedrustning
Det liberale partis årsmøde stemte for at afvise de amerikanske krydserraketter, hvilket er imod partiledelsens politik. Det nye socialdemokratiske parti støtter stationeringen.
Nedrustningsbevægelsen i Storbritannien var aktiv i begyndelsen af 60erne ligesom den tilsvarende danske.
»Kampagnen for Atomnedrustning« startede i 1957 og var aktiv op til 1963, hvor stormagterne underskrev en traktat mod atomforsøg.
»CDN kom til live igen i 1980, da regeringen uden offentlig debat i parlamentet pludselig erklærede, at amerikanske raketter skulle stationeres i Storbritannien,« siger Norma Turner fra CND.
»Men denne gang vil vi ikke forsvinde igen som i 60erne. Vi kæmper for et atomfrit Storbritannien. Hvis det lykkes, vil vi kæmpe for et atomfrit Europa, og gå videre med de konventionelle våben. Vi har lært af vores fejl,« siger hun.
Tilsluttet nedrustningsbe-vægelsen er »Kristeligt CND«, og blandt de forskellige kirkeretninger er en række freds-grupper vokset frem. De britiske kirker har netop vedtaget at gå sammen om en stor freds-kampagne i 1982.
Regeringspartiet frygter, at kirken vil gå ind i bevægelsen så aktivt, som kirken i Holland har gjort.
Frygten for stationeringen af de nye raketter resulterede i oprettelsen af »Europæisk Atomnedrustning« (END), som har bredt sig til det øvrige Vesteuropa. Målet for denne bevægelse er også at mobilisere fredskræfterne i Østeuropa.
Den svenske politiker Olof Palme har forbindelse til END, og bevægelsen henviser ofte til Skandinavien som et område, hvor fredsbevægelsen har en stor gennemslagskraft.
Når NATOs udenrigsministre mødes i Bruxelles i december vil fredsbevægelserne i Europa mødes for at protestere mod stationeringen af atomraketterne i Europa. Politiske iagttagere i Storbritannien regner med, at stationeringen af raketterne, som efter planen skulle være på plads i 1984, bliver udskudt. Den britiske premierminister Margaret Thatcher har efterhånden kun støtte fra Italien i kravet om stationeringen af raketterne.
Kilde: Information.

10/24/1981

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for oktober 1981

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page