Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 7. september 1925 / Timeline September 7, 1925

Version 3.5

6. September 1925, 8. September 1925


Cirkulære til samtlige Skoledirektioner.

Ministeriet har fra Folkenes Forbund i Geneve modtaget Op­fordring til igennem Skolerne at gøre Ungdommen bekendt med Forbundets Eksistens og Formaal. Man har i den An­ledning allerede tidligere paalagt de højere Skolers Under­visnings­inspektører at opfordre Skolerne til under Under­visningen i den nyeste Tids Historie at meddele Oplysning om Forbundet.

Ministeriet ønsker imidlertid, i Lighed med hvad der finder Sted i adskillige andre Lande, at Kredsen af den Skole­ungdom, der bliver oplyst om Folkeforbundets Eksistens og Formaal, udvides, og at der, udover hvad der maatte blive meddelt under Historieundervisningen, paa en bestemt Dag i Aaret saavel i Folkeskolen som i de højere Skoler finder en Omtale Sted af Folkenes Forbund.

Ministeriet anmoder derfor Skoledirektionerne om gennem Skolekommissionerne at opfordre Folkeskolens Lærere til hvert Aar paa den Dag, da Folkeforbundets Delegerede fra alle de Lande, der har tiltraadt det, mødes i Geneve - den første Mandag i September Maaned eller, hvor Skole­forholdene maatte nødvendiggøre det, Dagen efter - overfor de større Børn at gøre Rede for den Bestræbelse for almindelig Fred der efter Verdenskrigen førte til Dannelsen af Folkenes Forbund.

Ifølge Indledningen til Forbundspagten er Folkeforbundets Formaal at udvikle Samarbejdet mellem Folkene og be­trygge deres Fred og Sikkerhed derved, at Staterne paa­tager sig Forpligtelser til ikke at søge Afgørelser ved Krig, at de vedligeholder et aabent og ærligt Forhold mellem Folkene, bygget paa Retfærdighed og Hæderlighed, at de iagttager Folkerettens Regler strængt og fremtidig aner­kender dem som den virkelige Rettesnor for Regeringernes Handlinger, og at de hævder Retfærdigheden og sam­vittighedsfuldt re­spekterer alle indgaaede Overenskomster mellem Folkene.

Det fornødne Antal Eksemplarer - eet til hver Skole - af nærværende Cirkulære medfølger, hvorhos en kortfattet Redegørelse for Folkeforbundets Oprindelse og Formaal vil blive eftersendt.

Det tilføjes til Oplysning for Lærere, at Ministeriet desuden har tilskrevet Statens Bibliotekstilsyn om at foranledige, at Folkebibliotekerne anskaffer Litteratur vedrørende Folke­forbundet.

Undervisningsministeriet, den 31. Juli 1925.
Cai Hegermann-Lindencrone,

Fm.

09/07/1925
Første Folkeforbundsdag i danske skoler.
Folkeforbundsdagen afløses 1948 af FN-dagen.

09/07/1925

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september 1925

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page