Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 20. november 2006 / Timeline November 20, 2006

Version 3.5

19. November 2006, 21. November 2006


11/20/2006
FNs børnekonvention vedtages, 1989.

11/20/2006
MinerydningIngen enighed om klyngebomber
Af: Stine Leth-Nissen Det lykkedes ikke at nå frem til en fælles fordømmelse af klyngebomber på international konference. Norge har nu taget initiativ til endnu et forsøg næste år, som Danmark bør støtte, mener Folkekirkens Nødhjælp
”Folkekirkens Nød-hjælp opfordrer kraftigt den danske regering til at bakke det norske initiativ om klyngebomber op og deltage på den konference, som Nor-ge vil afholde i be-gyndelsen af 2007. ”
Det siger fungerende leder af Folkekirkens Nødhjælps mine-rydningsprogram, Eva Veble, der gennem en årrække har beskæftiget sig med klyngebomber.
”Der er behov for at tage vigtige skridt hen imod en fordømmelse af klyngebomber. Det lykkedes ikke landene omkring den såkaldte ’3. Review-konference om Eksplosive Krigsefterladenskaber’ i Geneve at blive enige om at arbejde hen mod et forbud mod klyngebomber, men en række lande, herunder Norge og Sverige, har taget initiativ til en opfølgning,” siger Eva Veble.
Upræcise og farlige våben
Klyngebomberne, der er en meget alvorlig humanitær trussel, er både upræcise og upålidelige. Hver bombe, der kastes på lang afstand, består af snesevis af små-bomber, som i mange tilfælde ikke eksploderer og dermed kommer til at fungere som landminer.
I Libanon-krigens sidste dage kastede Israel omkring en million klyngebomber ud over det sydlige Libanon. Det er bl.a. en del af Folkekirkens Nødhjælps humanitære arbejde i området at oplyse om de farlige bomber og forhindre, at f.eks. børn samler bomberne op og leger med dem. Der dør jævnligt mennesker i Libanon som følge af klyngebomber ifølge Human Rights Watch.
Men det er ikke gjort med oplysningsarbejde efter at skaden er sket. Stadig flere lande er blevet opmærksomme på problemets omfang.
"Vi opfordrer den danske regering til at vise sit humanitære sindelag og deltage i den planlagte norske konference," siger Eva Veble.
30 lande anført af Sverige og Irland udtalte sig på Review-konferencen i sidste uge for et forbud mod klyngebomber, der – siger udtalelsen – “udgør en alvorlig humanitær trussel, fordi de f.eks. er upræcise og upålidelige”.
Klyngebomber er ikke landminer
Stadigt flere lande har, specielt efter meldinger om klyngebombernes virkning i Sydlibanon, taget spørgsmålet op, og i offentligheden er der nu igen skabt en bevidsthed om, at problemet med landminer ikke er løst med den såkaldte Ottawa-aftale om forbud mod landminer.
Danmark har skrevet under på denne aftale.
Folkekirkens Nødhjælp er sammen med 179 andre organisationer medlem af den såkaldte Cluster Munition Coalition – Koalitionen mod Klyngebomber.
”Her sætter vi stor pris på, at en række lande har vist vilje til at arbejde for vedtagelsen af ny international lovgivning om klyngebomber. Samtidig noterer vi os, at hen mod to tredjedele af disse lande, samtidig selv har lagret klyngebomber i deres militære arsenaler. Dette tyder på en stærk og voksende forpligtelse blandt de relevante lande til at forholde sig til de humanitære konsekvenser af dette umenneskelige våben,” konstaterer Eva Veble.

11/20/2006

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page