Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 31. August 2006 / Timeline August 31, 2006

Version 3.5

30. August 2006, September 2006


08/31/2006
Afgørelse om beredskabets radionet udskydes
BeredskabsInfo
http://www.beredskabsinfo.net/content/view/183/27/
Oprindeligt var det meningen, at det allerede i løbet af foråret skulle have været afgjort, hvem der skal stå for at opbygge et nyt, digital radionet til det norske beredskab. Men nu er afgørelsen udskudt igen, denne gang til sidst på efteråret. Samtidig mener partier på den norske venstrefløj, at den ene af de to virksomhedsgrupper, som byder på opgaven, skal udelukkes, fordi de også producerer klyngebomber og atomvåben.
Efter et udbud af det norske Nødnett-projekt er to virksomhedsgrupper blevet prækvalificerede. Den ene ledes af tyske Siemens, den andet af franske EADS. Iagttagere mener, at EADS er favoritter til at få opgaven, ikke mindst efter at de for kort tid siden fik tildelt en tilsvarende opgave i Tyskland, hvor EADS inden 2010 skal opbygge et landsdækkende radionet til det tyske beredskab. Den kontrakt har en værdi af ca. 8 mia. kr., mens Norge forventet at investere 3-4 mia. kr. i nyt radionet og -udstyr.
Det norske venstrefløjsparti SV ønsker imidlertid ikke, at EADS får kontrakten. EADS hovedaktiviteter er nemlig produktion af kampfly og våbensystemer, og især produktionen af klyngebomber og atomvåben har gjort EADS grundigt upopulære i Norge. Siemens' omdømme er dog ikke meget bedre. Siemens er nemlig under anklage for at have bestukket - eller i hvert fald påvirket - medarbejdere i det norske forsvar med gaver og rejser, eller som Siemens' direktør selv beskriver det: En overdreven kundepleje. Siemens har samtidig erkendt, at man har sendt for store regninger til det norske forsvar, og tilbudt at betale 20 mio. kr. tilbage til forsvaret.
Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvornår der træffes beslutning om, hvorvidt Siemens eller EADS får opgaven med at opbygge det norske radionet. Ifølge Nødnett-projektets ledelse skyldes forsinkelsen, at konkurrencen mellem de to virksomhedsgrupper har været intens, og at det har fået forhandlingerne til at trække ud. Forsinkelsen vil imidlertid betyde, at den vindende virksomhedsgruppe får travlt. Opbygningen af radionettet skal nemlig starte allerede før jul, og i den første etape skal 54 kommuner dækkes.

08/31/2006

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page