Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 2. April 2005 / Time Line April 2, 2005

Version 3.0

1. April 2005, 3. April 2005


04/02/2005
Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed nedlægges efter 31 års virke
Samarbejdskomiteen blev stiftet den 25. februar 1974. Den kolde krig, oprustning, videreudvikling af atomvåbnene og væbnede konflikter var alarmerende, og ønsket om en fredeligere verden drivkraften for initiativtagerne.
Samarbejdskomiteen organiserede fra start den progressive del af fagbevægelsen, politiske partier og enkelt personer og var fødselshjælper til en række lokale fredsgrupper.
En fond af viden og erfaring blev igennem årene indsamlet og videreformidlet gennem pjecer, blade og bøger.
Samarbejdskomiteens styrelse afspejlede bredden i medlemssammensætningen som bestod af kommunister over radikale til socialdemokrater. Til trods for den borgerlig hets der beskyldte Samarbejdskomiteen for at være DKP`s dækorganisation, Sovjetunionens talerør og nyttige idioter, lykkedes det til det sidste at bevare denne bredde.
Sammen med andre landsdækkende fredsorganisationer har Samarbejdskomiteen mobiliseret til et utal af oplysningsmøder, debatpaneler, fredsdeputationer og demonstrationer.
Når man i dag taler nedladende om ”Dansk fodnotepolitik” skal man huske at det blandt andre var Samarbejdskomiteen der var drivkraften mod oprustning og atombevæbning af Danmark og hele Europa i NATO regi.
Atomprøvesprængningerne i atmosfæren, de underjordiske og senere computersimulerede forsøg mente vi, sammen med millioner over hele verden, var udtryk for en perverteret magtarrogance der ville blive menneskehedens udslettelse.
Protesterne overfor våbenproducenterne, handel og transportering har også været en del af Samarbejdskomiteens virke. Ikke mindst fordi danske virksomheder som Therma og Mærsk har markeret sig stærkere og stærkere gennem årene.
Gennem samarbejdet i Fredsbevægelsens Koordinerings gruppe udvikledes en gensidig respekt for det fælles fredsarbejde og resulterede, ud over det allerede nævnte, i nedsættelsen af ”Fredskommissionen af 1998” der barslede med et gennemarbejdet forslag som alternativ der kunne diskuteres i forhold til ”Forsvarskommisionen” anbefalinger til et nyt forsvarsforlig.
Under krigen mod Jugoslavien, Thule radarens opgradering til USA's NMD projekt og nu sidst Koalitionens krige i Afghanistan og Irak, har en række antikrigsgrupper markeret sig. Ikke mindst de unge har engageret sig mod krigen og dens bagmænd. Fagbevægelsen for Fred i en ny tid er etableret og en række af ”de gamle” lokale fredsgrupper er genopstået.
Information hentes på Internettet. Mobiltelefonen bruges i netværkerne til mobilisering.
Det har betydet at tilgangen ikke har kunne holde trit med ”den naturlige afgang” i det organiserede fredsarbejde. Man kan trøste sig med at mange af Samarbejdskomiteens tidligere og nuværende medlemmer er med i denne fornyelse af fredsbevægelsen og at ”de nye” i høj grad benytter materialet der er samlet og lagt ud på nettet, som Fred.dk og Fredsakademiet.
Tilbage står det faktum at nye organisations- og arbejdsformer har overhalet Samarbejdskomiteen.
En erkendelse der har resulteret i at Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed efter 31 års virke i dag den 2. april 2005 på sin ekstraordinære generalforsamling har besluttet at nedlægge komiteen.
Fredsdemonstrationerne mod USA's krig mod Irak og kravet om at trække danske tropper hjem, viser at fredskræfterne fortsat er til stede. Vi vil som enkeltpersoner også fremover være at træffe blandt de, der kæmper for fred og sikkerhed.
På den ekstraordinære generalforsamlings vegne.
Finn Ekman

04/02/2005

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for april 2005

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page