Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 2. August 2004 / Timeline August 2, 2004

Version 3.5

1. August 2004, 3. August 2004


08/02/2004
WILPF’S 28th International Congress: Water, Women, Peace
2-8 August 2004, Goteborg, Sweden
The 28th WILPF Congress, meeting in Goteborg, Sweden, recently concluded adopting an international programme for 2004-2007, a series of resolutions and statements on a variety of issues, and a proposal to hold an international women's peace conference in Cuba in 2006. The international programme frames WILPF activity for the next three years in three main interlinked areas: Peace and Security - Disarmament, Demilitarization; Environment and Sustainable Development; and Global Economic and Social Justice.

08/02/2004
Amnesty roser danske soldater for ikke at acceptere tortur
Amnesty Internationals danske afdeling roser den handlekraft som forsvarskomandoen netop har vist ved at hjemsende en dansk efterretningsofficer, der er mistænkt for at have begået torturlignende overgreb på irakiske fanger.
"Det er rart at se, at det danske forsvar omgående handler i den slags sager", siger Amnestys danske generalsekretær Lars Normann Jørgensen. "Men det er også positivt at opleve, at flere danske menige tilsyneladende siger fra overfor en behandling af irakiske fanger, som de mener er i strid med internationale standarder. Det viser, at danske militærfolk har forstået budskabet om, at Danmark ikke accepterer tortur, og at de er villige til at gå forrest i kampen mod tortur, også når det gælder kollegaer", siger Amnestys generalsekretær Lars Normann Jørgensen.
Ikke et ord om tortur i dansk lov
Danmark har underskrevet og ratificeret FN's torturkonvention. Derfor har såvel FN's torturkommission og Amnesty International gentagne gange opfordret den danske regering til at indskrive torturkonventionen i lovgivningen. Et udvalg nedsat under den tidligere regering anbefalede da også at indarbejde konventioner i dansk lovgivning. I en betænkning fra 2001 om indarbejdelse af menneskerettighedskonventioner i dansk lov, fandt udvalget frem til, at det reelt har en effekt at indarbejde konventioner i lovgivningen. Alligevel afviser regeringen at gøre det, og derfor står der i dag ikke et ord om tortur i den danske straffelov. Den aktuelle sag i Camp Eden understreger endnu en gang, at tortur også er et dansk anliggende. Derfor vil Amnesty i den kommende tid forsøge at lægge fornyet pres på den danske regering for at få den til at ændre holdning og kriminalisere tortur direkte i dansk lovgivning.

08/02/2004

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september 2004

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page