Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. Juli 1994 / Time Line July 1, 1994

Version 3.0

Juni 1994, 2. Juli 1994


07/??/1994
Taliban-bevægelsen i Afghanistan grundlægges.
Kilde: Fenomenet Taliban : fra lokaloprør til storpolitikk / Kristian Berg Harpviken ; Arne Strand. I: Internasjonal Politikk, 2001:4 s. 445-472.

07/??/1994
Taliban movement in Afghanistan is founded.

07/01/1994
Læren fra Jugoslavien
Selv om krigslitteraturen alle dage har været stor og granskningen af kriges årsager og forløb omfattende, er der vist ingen krig, der er blevet så udførligt behandlet, mens den endnu fandt sted, som krigen i det forhenværende Jugoslavien. Og - og det er endnu mere bemærkelsesværdigt - krigen i Jugoslavien er også det første eksempel på en krig, der ikke kun ses fra generalernes, regeringernes og den internationale politiks og finansverdens side, og hvor befolkningerne udelukkende betragtes i deres egenskab af uselvstændigt slagtekvæg og kanonføde, men hvor folkets forklaringer på, hvad der er sker, også er ved at vinde frem.
Af: Judith Winther
Takket være en intens indsats fra mange jugoslaviske (serbiske, kroatiske, muslimske og albanske) borgeres side for at forstå og forklare, hvad der foregår og er foregået, er vor viden om den jugoslaviske krigs udvikling langt mere nuanceret end om nogen anden krig. Og disse borgeres indsats er blevet godt hjulpet af en mindre gruppe journalister af både jugoslavisk og international oprindelse, der ikke har villet lade sig nøje med bloddryppende krigs reportager. En af disse journalister er den engelske Misha Glenny, der har skrevet bogen Jugoslaviens sammenbrud.
Takket være den utraditionelle nyhedsformidling er der efterhånden mange, der er blevet klar over, at denne krig ikke i sin oprindelse drejer sig om gammelt had og hysterisk nationalisme, men om magtambitiøse kredses kyniske manipulation med gamle traumer og bevidste pusten til myter og almindelig frygt i en befolkning, der længe har set sit økonomiske eksistensgrundlag smuldre bort. Glenny, der taler både serbo-kroatisk og tjekkisk, og som har foretaget flere rejser i området og talt med en utrolig masse mennesker, både høj og lav, er på fremragende måde i stand til at skildre hele denne udvikling so den ses i sin geografiske og kronologiske sammenhæng. Dermed er denne bog blevet en vigtig kilde til forståelse for den jugoslaviske konflikt.
Bogen har gennemgående fået gode anmeldelser i de danske aviser. Men det er karakteristisk for dem alle, at de trods omhyggelige referater af indholdet ikke bemærker, hvad der adskiller denne bog fra almindelige beretninger om en krigsudvikling. Det, de koncentrerer sig om, er skyldsspørgsmålet. "Hvem startede?", "Hvem er den største synder?". De spørger ikke "Hvordan startede det?" og "Hvordan kunne det lykkes på så kort tid at få en hel befolkning til at gå amok i blodtørstigt had?" Og det er netop det, Glennys bog giver en så god beskrivelse af.
Ansvaret
Selvfølgelig er det vigtigt, at bogen viser, at alle bærer deres del af ansvaret for, at det er gået, som det er gået - det er vigtigt ikke mindst i vor kultur, der i enhver konflikt automatisk søger efter den/de gode og den/de onde, og derfor fra starten ødelægger mulighederne for en virkelig og effektiv mægling. Selvfølgelig er det vigtigt, at en så vidende mand som Glenny klart påviser, hvor og hvordan de vesteuropæiske lande har spillet fallit i forhold til Jugoslavien. Remsen er lang og i hvert fald delvis kendt. Men personligt har jeg da ikke tænkt over, at en vigtig årsag til, at Vesten ikke bemærkede, at Jugoslavien var ved at gå i opløsning, var, at de vestlige lande havde hele deres opmærksomhed rettet mod Irak og truslen mod olieforsyningerne. Det samme gentog sig i forbindelse med krigsudbruddet i Kroatien. Fordi alle var optaget af at fejre Sloveniens selvstændighed, gjorde man sig ikke klart, at der var forskel på det ret homogene Slovenien og Kroatien. At Kroatiens selvstændighed nødvendigvis måtte følges med garantier til de serbiske mindretal.
Både England og USA gik ind for det i sig selv rigtige princip, at der ikke kunne blive tale om nogen selvstændiggørelse, før der forelå en helhed-splan for det jugoslaviske område, men de var desværre ikke i stand til at gennemføre det.
Endelig fortsatte vestmagterne i forhandlingssituation efter forhandlingssituation med at fejlbedømme forholdene. Og i deres traditionelle orientering imod den politiske ledelse lod de sig trække om ved næsen af Milosevic, der hver gang det var opportunt smuttede uden om ved at fralægge sig ethvert ansvar og vælte det over på f.eks. de bosniske serbere. Som Glenny siger, "den eneste sandhed i den jugoslaviske krig er løgnen". De vesteuropæiske magter påtog sig således mæglerens rolle i et land og en konflikt, som de ikke forstod. Man kan sige, at de behandlede problemet sådan, som de syntes problemet burde være.
Endelig er det selvfølgelig vigtigt, at Glenny på baggrund af sin erfaring fremhæver, at våben aldrig kan bringe fred på Balkan. Som han siger i et interview i Information i anledning af bogens udgivelse, er der "kun én løsning på problemerne på Balkan, og det er forhandlinger med alle de involverede parter". Det er helhedsløsningen, han efterlyser, og nu ikke blot for Jugoslavien men for hele Balkan. Derfor er det også logisk, at han slutter bogen med en gennemgang af de forhold, der kan få afgørende betydning for forholdene på det sydlige Balkan i den kommende tid.
Det bredere perspektiv
Det jeg mangler i alle disse anmeldelser er en anerkendelse af det bredere perspektiv på en konflikts opståen, der er fulgt med begivenhederne i Jugoslavien, og som Glennys bog er en så fremragende eksponent for. Krig set ikke som en krig mellem politikere og befolkninger fra forskellige lande eller republikker, men som krig mellem landets/republikkens politiske ledere og befolkningen. I forbindelse med skildringen af den voksende opposition i Serbien i 1991 siger Glenny således, at "Milosevic forberedte sig på konfrontationen med den serbiske regerings mægtigste fjende - den almindelige serber".
Vestlige politikere opdagede aldrig, at her lå den vigtigste forbundsfælle imod krigen. De var optaget af at forhandle med Milosevic og Tudjman. De lagde ikke mærke til, hvordan medierne, som regeringerne i både Beograd og Zagreb "havde lagt deres klamme hånd på", udbredte "usandheder, myter og misvisende oplysninger, som satte splid mellem ikke-stridende parter". De slugte myten om de primitive balkanfolk og de gamle myter, der gjorde en krig uundgåelig. Men, som Glenny siger, de myter havde "stort set været glemt i over 40 år
Tænk om vesten allerede den gang var gået i gang med at støtte arbejdet for en fri presse sammen med den aktive del af befolkningen, der søgte at modarbejde den nationalistiske propaganda. Tænk om man dengang havde lyttet til og støttet de kredse af serbere og kroater i Kroatien, serbere i Serbien og bosniere og Bosnien-Herzegovina, der advarede om, hvad der foregik. Jo længere krisen fik lov at udvikle sig upåagtet, jo sværere blev det at "gøre noget". Hvilket begivenhederne desværre tydeligt har bekræftet.
Alment for krig
Efter at have læst Glennys bog er en tanke, der før har strejfet mig i forbindelse med krigen i Jugoslavien, blevet mere vedholdende. Er det, vi har set i Jugoslavien, i virkeligheden noget alment for krige? Er det de specielle omstændigheder, der findes i dag - nyhedsformidlingen med TV og fotos, der bringer krigen tæt ind på livet af folk, de civile netværk for menneskerettigheder og alternativ sikkerhedspolitik, der sørger for en nyhedsformidling af en helt andet karakter end den officielle, og det internationale samfunds nye officielle krav om at løse kriser og krig i stedet for at lade dem rase ud til den bitre ende - er det dem, der har skabt muligheden for en mere nuanceret forståelse af, hvad der egentlig foregår. Kriges udvikling har måske ikke ændret sig, men det har vore muligheder for at forstå sammenhænge, der tidligere forsvandt i statsideologier og heltedyrkelse.
Hvad med nazisterne før og under 2. verdenskrig? Der tales om den særlige tyske mentalitet, der disponerede tyskerne til at godtage nazismens grusomheder. Ja, endnu dag hører man af og til sådanne synspunkter. Men sammenligner man begivenhederne i Tyskland i 20'ernc og i begyndelsen af 30'erne med begivenhederne i Jugoslavien nu, tegner der sig påfaldende lighedspunkter. En autoritært opdraget befolkning og magtambitiøse kredse, der forstod at udnytte det forhold, at befolkningen var lette ofre for manipulation, godt hjulpet af elendige økonomiske forhold. Som i Tyskland i 20'erne, oplevede det jævne folk i Jugoslavien gennem 80'erne en stadig forringelse af deres økonomiske vilkår. For mange var det efterhånden svært at se, hvordan de kunne overleve. Ganske vist lykkedes det for Ante Markovic at rette op på økonomien i 1990-91, men da var det for sent.
I den forbindelse bliver myten om Vestens svig i Miinchen i 1938 meningsløs. På det tidspunkt var det for længst for sent. Lige som det var for sent, da Vesten begyndte for alvor at interessere sig for begivenhederne i Jugoslavien. Hvis de vestlige lande, og det vil først og fremmest sige England og Frankrig, havde lyttet til de advarende røster fra Tyskland i de tidlige 30'ere, kunne 2. verdenskrig måske være undgået. Men på det tidspunkt var de mere optaget af at sikre deres aktier i og deres samarbejde med den tyske sværindustri - derunder våbenindustrien, industrier der direkte støttede Hitler. Ser vi på andre og samtidige krige, krigen i Somalia og krigen i Rwanda, tyder alt på, at man kan genfinde det samme mønster. De blodige stammefejder er blevet oppiskede som brikker i et magtpolitisk spil. Og som i Nazitysklands tilfælde har Vesten, her Frankrig, også haft sine interesser at sikre dér. Betyder det, at hovedparten af krige gennem verdenshistorien kan forstås på denne måde? Skal vi skrive verdenshistorien om? Selvfølgelig har der været forskelle, og selvfølgelig har de givne forholds forskellige faktorer spillet ind, men betragter man historien med de nye briller, vil meget tage sig anderledes ud. Mest tydeligt er det i de mange borgerkrige rundt om i verden. Og er det ikke et velkendt aksiom, at har en statsledelse indenrigspolitiske problemer, er det godt at finde en ydre fjende, der kan aflede opmærksomheden.
Men denne erkendelse må få direkte konsekvenser for vor opfattelse af konfliktløsning. Det er en lykkelig udvikling, at der både på det civile og politiske plan er ved at brede sig en stor interesse for konfliktløsning, men konfliktløsningen træder endnu sine barnesko. Hvis konfliktløsning skal blive effektiv, er det vigtigt, at man gør sig klart, at der findes forskellige former for konflikter, og at de vil kræve forskellige former for konfliktløsning. Selvfølgelig er det af uvurderlig betydning, at befolkningsgrupper lærer at håndtere deres store og små konflikter. Men lige så vigtigt, eller måske endnu vigtigere er det, at de lærer at frigøre sig fra politiske autoritetstro, at udvikle deres egen selvstændighed og at gennemskue de forsøg på manipulation, der under uheldige omstændigheder kan få så katastrofale følger.
Til at forstå manipulationens mange veje og midler er Misha Glennys bog om Jugoslaviens sammenbrud en glimrende lærebog. Den bør indgå i det nødvendige pensum for enhver konfliktløser, der vil andet end at formane folk om at opføre sig pænt.
Litteratur: Misha Glenny, Jugoslaviens Sammenbrud, Gyldendal 1994, 245 s., Kr. 248,-.
Kilde: Fred og frihed nr. 2 1994.

07/01/1994
DiB indvies.

07/01/1994

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for Juli 1994

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page