Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 9. Mars 1983 / Time Line March 9, 1983

Version 3.5

8. Mars 1983, 10. Mars 1983


03/09/1983
Demokrati - Storbritannien
Ny retssag om fredskvinder i Greenham Common
Krav om at kvinderne ikke må konspirere.
High Court i London tager i dag stilling til, om 59 kvinder fra atombasen ved Greenham Common i Newbury kommune ad rettens vej skal påbydes at forlade den fredslejr, som mange hundrede engelske kvinder har dannet ved siden af basen i protest mod regeringens planer om installering af atommissiler. Udover de allerede 59 tiltalte kvinder vil yderligere cirka 200 kvinder i dag i retten kræve at komme på listen over kvinder, som skal forlade fredslejren.
Desuden skal High Court vurdere Newbury kommunes krav om, at andre 21 fredskvinder, som netop har opnået stemmeret ved kommunalvalget i Newbury, kan pålægges, at de ikke må »konspirere med andre om at begå ulovligheder«, f.eks ved uretmæssigt at opholde sig i lejren udenfor basen, at blokere eller kravle over hegnet ind til basen
Adskillige af kvinderne fra fredslejren har tidligere flere gange af retten fået pålæg om ikke at opholde sig i den ulovligt etablerede lejr. Og adspurgt af dommerne om de ville overholde disse påbud, har størstedelen af kvinderne sagt nej, hvorefter de hver især er blevet idømt fjorten dages fængselsstraf for »brud mod freden«.
»Meningen med at forbyde os at konspirere er at forhindre os i at opfordre andre kvinder til at komme til Greenham Common«, siger Mary, som sammen med to andre kvinder fra lejren er i Danmark for at fortælle især danske skoleelever om den fredelige besættelse af Greenham Common.
»Hvis disse 21 kvinder forbydes at konspirere betyder det, at vi ikke kan tale om aktioner ved Greenham Common, uden at vi bagefter kan stilles for retten og dømmes for foragt for retten, som kan give op til to års fængsel.
Hvis det lykkes at få dømt de første 21, vil turen komme til os andre bagefter. Man vil simpelthen forbyde os at tale om det, fordi man tror, at man på den måde kan forhindre, at så mange kvinder fra fredsbevægelsen støtter os og cam-perer hos os«, siger Mary, der mener, at kommunens forsøg på at påbyde kvinderne tavshed om aktionerne ved Greenham Common er udtryk for censur og en helt urimelig form for undertrykkelse af ytringsfriheden.
jac.
Kilde: Information.

03/09/1983

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for 1983

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page