Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 11. Mars 1983 / Time Line March 11, 1983

Version 3.5

10. Mars 1983, 12. Mars 1983


03/11/1983
Demokrati - Storbritannien
Greenham Common kvinderne trodser dommers forbud
Risikerer to års fængsel, hvis de bliver i fredslejr
GREENHAM COMMON, 10. marts (AP) — Under politiets årvågne øje trodsede en halv snes kvindelige anti-atomaktivister torsdag en dommer­kendelse og vendte tilbage til en amerikansk flybase, hvor der efter planen skal opstilles krydsmissiler.
De protesterende slog sig ned på et stykke jord 50 meter fra den lejr, som de onsdag blev beordret til at fjerne.
De sagde, at deres nye lejr ligger på transportministeriets grund og ikke hører under de lokale myndigheder, som forsøger at få den 18 måneder gamle fredslejr opløst.
Onsdag afsagde en dommer kendelse om, at 21 kvinder, som blev anset for at være ledere af protesten, skulle fjernes fra området, men om aftenen vendte flere af dem alligevel tilbage.
De bar et hvidt banner, hvorpå der stod skrevet: »Kvindernes fredslejr lever videre.«
Politiet holdt øje med kvinderne inde fra basen, men foretog sig intet.
Dommer skal ikke bestemme
»Vi bekymrer os om liv eller død, ikke om, hvad en dommer bestemmer bag lukkede døre,« sagde Helen John, en af de kvinder, som blev beordret til at holde sig borte. Hun lovede at fortsætte protestaktionen.
»Jeg vil ikke lade en dommerkendelse standse mig,« sagde Rebecca Johnson, en anden af de 21 kvinder.
Kvinderne har boet under primitive forhold i lejren siden juli 1981. I alt 96 amerikanske krydsmissiler med atomsprængladninger skal opstilles på basen fra december.
I sine bestræbelser på at få fjernet teltlejren uden for hovedindgangen til basen som ligger 80 km vest for London, har distriktsrådet i Newbury indbragt sagen for High Court i London.
Ved et retsmøde i High Court onsdag afsagde dommeren, sir David Croom-John-son, så kendelsen mod de 21 kvinder. De fik også ordre til ikke at konspirere om at færdes på basens område.
De kvindelige fredsdemon-stranter er flere gange kravlet over hegnet til basen.
Omkring 500 demonstranter
— de fleste kvinder — trængtes i High Courts gange og uden for bygningen, mens retssagen mod de 21 foregik bag lukkede døre.
Demonstranterne — nogle med fredssymboler malet i ansigtet — sang, dansede, klappede, hujede, råbte og drak vin, mens 250 politibetjente holdt øje med dem. Det kom dog hverken til voldelige episoder eller arrestationer.
Helen John fortalte journalister udenfor, at dommeren hele tiden havde forholdt sig »ulastelig rolig ... der skulle en bombe til at bevæge ham«. Hun sagde, at kendelsen var »en krænkelse af min talefrihed og min frihed til at handle«.
De 21 kvinder risikerer fængsel i op til to år, hvis de ikke retter sig efter kendelsen.
En anden af de 21, Shu Shu al-Sabbagh, sagde: »Jeg er sikker på at protesten vil fortsætte.«
Jane Lockwood sagde: »Denne kendelse er et forsøg på at lukke munden på os. Jeg ønsker ikke at bryde loven, men jeg er nødt til at tage tilbage til Greenham. Jeg skal fejre min 22 års fødselsdag der på fredag. Alle mine venner er der. Lejren er mit andet hjem.«
»De tror, de kan ødelægge fredslejren ved at slå ned på dem, de betragter som lederne. Men vi har ingen ledere. Det viser netop, at myndighederne ikke har fattet bredden i fredsbevægelsen, hvis de tror at denne kendelse vil standse lejen.
Kræver offentlighed
Advokat Jane Hickman, der repræsenterede nogle af de 21 sagde, at kvinderne også var vrede over beslutningen om at holde retsmødet for lukkede døre. »De synes, at deres handlinger skal bedømmes af hele landet, ikke blot af en enkelt dommer,« sagde hun.
High Court oplyser, at dommer Croom-Johnson senere torsdag skal behandle samme distriktsråds sag mod 38 andre kvinder.
I et forsøg på at udvide den juuridiske kamp har 387 kvinder føjet deres navne til listen over tiltalte. De har hver betalt gebyr på to pund og afleverede edsvorne erklæringer om, at de har deres hjem i fredslejren.
Parlamentsmedlem Robert Gryer sagde, at han sammen med 500 andre Labour-parlamentsmedlemmer har skrevet til Nobel-komiteen i Sverige og foreslået, at kvinderne i fredslejren ved Greenham Common kollektivt får tildelt årets fredspris.
Kilde: Information.

03/11/1983
Safeguarding National Security Information. US National Security Decision Directive 84 of March 11, 1983.
- http://www.fas.org/irp/offdocs/nsdd/nsdd-84.pdf

03/11/1983

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for 1983

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page