Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. januar 1983 / Time Line January 1, 1983

Version 3.5

December 1982, 2. Januar 1983


1983
Danida forærer krigsskibe til diktator
Danida betaler for syv fiskeriinspektionsskibe, som siden får lastet Bofors- og schweiziske kanoner ombord. Derefter sejler skibene til Irak. Her anvendes skibene som kanonbåde. Danmark har formidlet lignende skibe til Marokko og Burma, skrver Børsen 07-02-1991.

1983
Journalisten Flemming Sørensen fra Jyllands-Posten frikendes for anklage om spionage til fordel for DDR.

1983
USA beslutter at opføre en ny, elektronisk radar ved Thulebasen.

1983
Den amerikanske Kongres bevilliger 40 millioner dollar til indkøb af Stinger-raketter til Muhahedin-oprørerne i Afghanistan.

01/01/1983
Kvinderne ved Greenham Common bryder igennem hegnet til basen og danser på en af raketsiloerne. 44 dansere arresteres efterfølgende.
Kilde: The Greenham Factor.
Vi besøgte: Kvindefredslejr i England
Af Ingegerd Rasmussen
Vi var 8 kvinder fra København, der deltog i Greenham Common fredslejrens aktion på årsdagen for NATO's raketbeslutning. Aktionen varede 2 dage: dekoration af hegnet og omringning af basen søndag d. 12. december og blokade af al trafik til lejren mandag d. 13.
Søndagen var en stor succes. Der skulle 16.000 til for at nå rundt om basen og der kom mindst det dobbelte. Der kom busser fra 200 engelske byer og kvinder fra 7 andre lande var med. Der var pressedækning fra de fleste europæiske lande, inklusive Sovjet.
Stemningen var meget fin, der var ingen episoder med politiet og dekorationerne, fantastiske at se på, rakte hele vejen rundt. Kun kvinder og børn var med til at danne kæden, men der var mange mænd tilstede. De sørgede for forplejning og de del tog med sang og musik, løbesedler fra politiske partier m.v. Om mandagen var der ca. 2000 kvinder tilbage. Ved 6-7 tiden om morgenen gik vi ud i grupper til de 7 porte, efter instrukser om ikke-vold og om hvordan man bærer sig ad hvis man bliver arresteret. Det lykkedes ikke at lukke for trafikken. Blokaden blev brudt allerede 6.30, hvor walkietalkierne til at tilkalde forstærkning ikke virkede endnu! Senere kom de igennem flere gange, men med s tort besvær. Der var 400 politimænd ialt og der blev tilkaldt militærpoliti, særligt trænede i greb der ikke giver" mærker. Politiet tog hårdt fat, de kørte bl. a. ind i mængden og sårede en kvinde i foden og mange kom lettere til skade.
Kun tre blev arresteret. Politiet havde helt tydeligt fået ordre om at undgå arrestationer. Tidligere på efter året havde nogle af kvinderne været fængslet og det havde givet dem megen sympati. På et tidspunkt blev det diskuteret om vi skulle gå ind på selve baseområdet. Det blev ikke til nogen fælles aktion, men en gruppe gik ind og opholdt sig en halv time. Selv om der var politihelikopter over området, greb politiet ikke ind. Blandt de "faste" kvinder var der megen diskussion om strategien fremover. De var klar over risikoen for at blive tiet ihjel og at det måske var nødvendigt at foretage sig noget mere offensivt.
Ved nytår gik kvinderne ind i lejren, hvor de sang og dansede, klatrede op på en silo m.v. Her deltog også mange kvinder, som kom til lejren til decemberaktionen og er blevet der siden.
Det tog politiet en time at fjerne dem og 44 blev arresteret. De blev løsladt efter et døgn og skal for retten d. 14. og 15. februar. Til den tid vil kvindernes advokat føre en politisk argumentation, bl.a. gående ud på at forberedelserne på baseområdet bliver fremskyndet (for at være så langt fremme som muligt inden et evt. valg).
Det er vigtigt at vi herhjemme udbreder kendskabet til Greenham Common og de andre fredslejre og støtter dem så meget vi kan; de er et stærkt våben mod raketterne. Der er 10 fredslejre bare i England. Gennem dem bliver installationer i baserne til en vis grad overvåget og kan ikke så nemt foregå i ubemærkethed. Og HVIS vi kommer så langt at myndighederne i alle' raketlande ikke kan foretage sig NOGETSOMHELST uden først at fjerne kvinder og børn og andre fredsaktivister!
Kilde: Fredsmeddelelser fra Samarbejdskomiteen for fred og sikkerhed, 1983:11 s. 11.

01/01/1983

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for januar 1983

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page