Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 9. november 1981 / Timeline November 9, 1981

Version 3.5

8. November 1981, 10. November 1981


11/09/1981
Flertal af briter imod amerikanske a-baser
Opinionsundersøgelse i Storbritannien viser også udbredt skepsis over for Reagans udenrigspolitik
LONDON, 8. nov. (Reuter) - Et flertal i den britiske befolkning ønsker de atomvåbenudrustede amerikanske baser i Storbritannien væk, men et endnu større flertal ønsker, at Storbritannien skal beholde sine egne atomvåben.
Det fremgår af en opinionsundersøgelse, som søndag blev offentliggjort af søndagsavisen The Observer.
Ifølge undersøgelsen ønsker 53 pct. af briterne de amerikanske baser nedlagt. Der er udbredt skepsis over for præsident Ronald Reagans udenrigspolitik — 57 pct. af de udspurgte mener, at den gør en atomkrig mere sandsynlig, kun otte pct., at den gør dette mindre sandsynligt.
Skepsis over for Reagan og U S As nuværende udenrigspolitik har ikke ført til øget modstand mod det britiske NATO-medlemskab. 73 pct. mener, at Storbritannien bør blive i NATO, mens 12 pct., ønsker at forlade NATO. 67 pct. ønsker at opretholde det selvstændige britiske atomforsvar.
Der er også flere briter, som tror, at Sovjetunionen er den magt, der mest sandsynligt vil starte en atomkrig, end at USA vil gøre det, nemlig 35 pct. mod 29 pct.
En opinionsundersøgelse i Finland foretaget af finsk Gallup viser, at over 70 pct. af finnerne mener, at risikoen for en atomkrig er øget i den seneste tid.
Kilde: Information.

11/09/1981

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for november 1981

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page