Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 20. februar 1903 / Time Line February 20, 1903

Version 3.5

19. Februar 1903, 21. Februar 1903


02/20/1903
Hvad Krig er
Af Peter Munch
Siden den store Styrkeprøve mellem Frankrig og Tyskland, har der ikke været nogen Krig, der bragte saa store Ulykker over Menneskene, som Kampen mellem Rusland og Japan nu truer med at bringe.
Den Gang stod Tysklands 42 Millioner mod Frankrigs 36; nu er det Ruslands 140 Milioner mod Japans 50. Den Gang begyndte Tyskerne Krigen med en halv Million mod Franskmændenes henved 300,000, og i Krigens Løb bragte hvert af de to Lande mellem 1 og 2 Millioner Mand under Vaaben. Nu raader Rusland over 3 ½ Million Linjetropper og en lige saa talrig Reservestyrke; lidt efter lidt kan det sende til Valpladsen omtrent saa mange, det skal være; Japans Hær regnes til ½ Million; hvormeget den kan forøges, derom vides intet. Den store Forskel er der, at denne Gang er Valpladsen ikke et højt kultiveret Land, Kampens Brændpunkt ikke Verdens kulturelle Hovedstad. De to Folk, der staar mod hinanden, er, sammenlignet med Vestevropas Kulturfolk, begge Barbarfolk; de fører Kampen paa fremmed Jord, som de begge ønsker at røve. Men dette betyder blot, at de kan føre Krigen med en endnu mere utæmmet Grusomhed, at de kan forøve et endnu større Ødelæggelsesværk. Det betyder desuden endnu større Lidelser for de to Landes Hære, og det skaber Mulighed for, at Kampen kan trækkes ud længe, meget længe. Det ser jo ud, som om Japan i det mindste en Tid vil have Overmagten; dette vil føre til, at det ene Hundredtusind efter det andet af Ruslands uudtømmelige Menneskemasser vil komme til at drage Vejen gennem Sibirien, Vejen til Elendighed og Død. Hele Ruslands Historie bærer Vidnesbyrd om, at dette Folk er sejgt; Russerne opgiver ikke. Det gælder jo Æren, Krigsæren, den mest ulykkebringende Afgud, hvortil Menneskene nogen Tid har ofret. Hundredtusinder af Liv, Milliarder af Rubler har Russerne ofret den før, og de vil gøre det igen; Landet er forarmet og udpint til det yderste; lige meget, de vil forarme og udpine det mere; 1 Million Mennesker holder Rusland altid under Vaaben i Fredens Dage, 1 Milliard Kroner giver det ud dertil hvert eneste Aar; det vil lægge til i Krigens Dage, hvad der behøves; Sult og Nød, Elendighed i alle mulige Former vil det betyde for Millioner af Mennesker; ligemeget, det vil ske; den vanvittige Lov, som Magtsyge og falske Æresbegreber skrev Staterne, kræver det. Med mindre! Med mindre det vidunderlige, det næsten umulige skulde ske, at Forstanden, at Nutidens Følelser sejrede over Fortidens Fordomme hos dem, der nu raader i Rusland. Eller det endnu vidunderligere, det lige saa utrolige, at Fornuften med et Slag skulde bryde igennem i det russiske Folk, saa det fejede disse Bærere af en raa og taabelig Fortids vrange Forestillinger til Side.
Overalt i Landene er i disse Dage Opmærksomheden vendt mod Valpladsen; med Spænding følger noget nær alle Telegrammernes Virvar, gransker Slagplaner, studerer Kort og fantaserer over Begivenhedernes Gang. I Iveren derfor glemmer de fleste at gøre sig klart, hvilke Lidelser og hvilket Vanvid det er, disse Telegrammer i Virkeligheden beretter om. Lad os søge at give et Indtryk deraf ved at kaste et Blik paa den sidste store Kamp for en Menneskealder siden.
Nogle faa Tal giver Maalestokken for den Sum af Ulykker, Krigen 1870 — 71 bragte Frankrig. En moderat og yderst forsigtig fransk Historiker, den tidligere Udenrigsminister Hanotaux, har for nylig gjort det op. Han regner for den franske Hær alene 139,000 Døde og 143,000 Saarede, og dertil et ubestemmeligt Antal Syge; 340,000 Mand indlagdes ialt paa Hospitalerne. Men dette er kun en Brøkdel af det Tab, Frankrigs Befolkning led; ved Drab af civile Mennesker, ved Sygdom og Svækkelse, skabt af Sult og Nød, ved Fødselstallets Formindskelse osv., led det franske Folk et Tab, som Hanotaux beregner til 1,200,000 ialt. Man forsøge at kalde frem for sin Bevidsthed den Sum af Lidelser, dette Tal er Maalestok for, man tænke sig Smerten for dem, der led af Sult og Saar, Angsten og Sorgen for det hele Folk, hvor der neppe var et eneste Menneske, der ikke begræd en Slægtnings eller Vens unaturlige Død.
Og nu Pengetabet. Hanotaux regner den franske Statskasses Tab til 15½ Milliard, det vil sige halvanden Gange det Beløb, hele Danmark og alt det Danske ejer, er vurderet til. De Pengetab, de enkelte Mennesker led ved Udpresninger og Tyveri, ved Forretningernes Standsning og Høstens Ødelæggelse, derfor gives ingen Maalestok.
Men vandt da det sejrende Tyskland Fordele, som opvejede, hvad det ofrede? 40,000 Døde og 90,000 Saarede, Hundredtusinder Syge var Tysklands Offer. Derfor fik det henved 6 Milliarder, ikke stort mere, end Krigen kostede Tysklands Statskasse. Det Tab, som Standsning af Forretningsliv og af Arbejde bragte det tyske Folk, fik man intet for. —
Men Krig betyder ikke blot Død og legemlig Smerte, ikke blot Ødelæggelse af de materielle Goder, hvormed Menneskene gør sig Livet taaleligt. Det betyder tillige en Forstyrrelse af det normale Sjæleliv, en Forvirring af Tanken, en Forraaelse af Følelsen. Retter vi nu vort Blik mod disse Tyskere og Franskmænd fra Kampens Aar, da synes de for os to Hærskarer af Vanvittige, der — som det hænder sindssyge — af deres Forstand kun har bevaret en eneste Evne: Opfindsomheden i at udfinde Midler til at skabe Ulykke og Ødelæggelse.
Tag saaledes Franskmændene i de Dage, da Krigsvanvidet greb dem som en epidemisk Smitte. I en Uges Tid godt og vel havde Krigsrygterne svirret gennem Paris; fra først af hørte de allerfleste dem med Uvilje, men lidt efter lidt hypnotiseredes de op; fra de fea, der altid gaar med Kamplysten i sig, bredte den sig til næsten alle, Krigsbegejstring og Fædrelandskærlighed blev pludselig et og det samme; kun ganske faa stod imod. I Regeringen sejrede de taabelige, Fantasterne paa næsten uforstaaelig Vis, ved et pludseligt, uimodstaaeligt, forrykt Følelsesgénnembrud, skønt Kejseren og Førsteministeren til det sidste forstod, hvor afsindig man handlede.
Og saa stod da den 15. Juli denne samme Førsteminister paa Deputeretkamrets Talerstol for at forelægge Folkets kaarne Mænd Krigsbudskabet. 300 var de omtrent, et halvt Hundrede radikale, Resten ligelig delt mellem det moderate Regeringsparti og det gamle Højre. De havde ikke hørt Krigsbudskabet til Ende, før Vanvidsjublen slog sammen om Ministeren. Kun den gamle Thiers og det radikale Venstres Mænd beholder Hjernerne klare mellem alle de kampberusede. I Skræk og Fortvivlelse samles de om Thiers.
,Jeg saa Uvejret bryde løs over vore Hoveder," siger han selv, „men jeg vilde have trodset Lynet, vis paa Døden, hellere end at se rolig paa den Taabelighed, man var ved at begaa. Jeg For op fra min Plads og tog Ordet. Rasende Skrig slog sammen om mig fra alle Salens Kanter. Et halvt hundrede vanvittige Mennesker truede mig med Næverne, overdængede mig med Skældsord, raabte til mig, at jeg vanærede mig selv, at jeg besudlede mine hvide Haar."
Saa prøver han at tale; Sætning for Sætning, tit Ord for Ord, hugges hans Tale i Stykker af rasende Tilraab. Forrædenavnet slynges mod ham, „Til Coblenz med ham," brøler man fra Højres Bænke. Med en beutidringsværdig Kraftanspændelse fører dog den 73-aarige Mand sin Tale igennem. Han faar sagt de manende Ord, der, inden et Aar var gaaet, skulde blive hans Adkomst til den første Plads i den franske Stat.
Men lige meget hjælper det. Hans Forslag om at kræve fuld Besked af Regeringen forkastes; det overdrages et Udvalg af krigsberusede at modtage Oplysningerne. Udenrigsministeren Gramont, „Evropas største Dumrian'', som Bismarck har kaldt ham, møder i Udvalget; man spørger, om han har allierede; han svarer med hemmelighedsfuld Højtidelighed: „naar jeg har ladet Udvalget vente paa mig, er det, fordi jeg i Udenrigsministeriet havde en Samtale med Østrigs og Italiens Gesandter, jeg haaber, at De ikke vil spørge om mere.!" Og selvfølgelig forbyder Patriotismen at spørge om mere. Lige saa elendig Besked faar man af Krigsministeren. Det gør intet. Med Begejstring erklærer Udvalget sig tilfreds; Krigens Vanvid er over dem og har røvet dem al sund Sans.
Og følger vi saa det franske Folk gennem de første Ugers Henrykkelsestilstand og siden gennem Ulykkens Dage, saa møder der os Træk efter Træk, der vidner om, hvor vilde Fantasier, der omtumledes i disse forpinte, overnervøse, overophidsede Hjerner. Vi finder disse Vidnesbyrd i Victor Hugos og i Gambettas Proklamationer saa godt som i Beretningerne fra Paris' Klubmøder. Tag f. Eks. Opfinderideerne, alle de vidunderlige Midler til Tyskernes Ødelæggelse, man fantaserede over, tit under Hundreders eller Tusinders andagtsfulde, forventningsfulde Lytten. Der er en, der foreslaar, at man skal slippe Rovdyrene i zoologisk Have løs paa Tyskerne, en anden, som forbedrer det til, at man først skal lade dem forsvarlig gennemprygle Vogtere i preussiske Uniformer, for at de kan erhverve det rette Sindelag mod den Slags Mennesker. En tænkte sig først med Skræk, at Tyskerne kunde finde paa at komme ind gennem Kloakeme, men trøstede sig dog snart med, at saa kunde man saa bekvemt skyde dem, efterhaanden som de kom op af Kloakmundingerne. Og saaledes kunde man citere videre og videre i det uendelige. Selvfølgelig er ikke alt Ufornuft, ikke alle revne med, men alligevel, vi er i alt dette langt, uendelig langt fra det normale Sjæleliv. Og naturligvis gælder dette ikke blot Franskmændene i 1870; hvert Folks Krigshistorie er rigt paa Eksempler af lignende Art. —
Det er hos de besejrede Ligevægten mest brydes, og de vildeste Ideer kommer frem. For Sejrherrerne derimod er Kampen mere en Opdragelse til Brutalitet, til Vold og Røveri. Tyskernes Handlinger i Frankrig i 1870 — 71 er en Kæde af Vidnesbyrd derom. Vi tager et enkelt Eksempel ud mellem Tusinde. Det er den sindige, politisk moderate Historiker, den tidligere Kultusminister Ram baud, som beretter det.
Det hændte, at en lille fransk Troppeafdeling overrumplede nogle Tyskere og sprængte en Jernbanebro. Dagen efter kom tyske Hærafdelinger til Landsbyen, som de franske Soldater straks havde forladt igen.
„Alle Indbyggere, som man kunde faa fat paa," fortæller Rambaud, „Mænd og Kvinder, blev brutalt drevne sammen i Flok. En stakkels krumbøjet Olding paa 83, som vilde nærme sig sine Slægtninge, som man slæbte af med, blev strakt til Jorden ved et Skud, dødelig saaret." „Andre Tropper, Uhianer og Bajrere, kom til fra Nancy og begyndte at sætte Ild paa." „Man overhældte Straaknipper med Petroleum; med Bajonetterne dreves Indbyggerne ind i deres brændende Huse. De slap kun levende fira det ved Hjælp af Bagdørene. En gammel lam Kone brændte i sin Seng." „Adskillige Fanger blev mishandlede, saa de siden døde paa Hospitalet. " Af 55 Huse brændte 50. „Nogen Tid derefter kom nogle prøjsiske Officerer fra Toul, der var Amatørfotografer; de rettede deres Apparater mod Skuepladsen for den smukke Bedrift; de opdagede da, at et Hus i Forgrunden endnu var uskadt; det tog sig ikke godt ud i Landskabet, og saa blev det ogsaa ødelagt."
Og som de tyske Soldater lærte at brænde og myrde, lærte de at stjæle. Vi tager atter et enkelt Eksempel, valgt mellem utallige. Det er en tysk Soldat, der skriver hjem:
„Vi bliver allesammen fuldendte Kæltringer." „Vi stjæler alt, hvad vi kan faa fat i. Især bliver Vinkældeme undersøgte," „dernæst kommer Hestene" „og saa alle Toilettesager, Kamme, Børster, Sko, Strømper, Lommetørklseder, især Nathuer" osv. „Officererne bevarer ogsaa i den Henseende deres Forrang, de stjæler kostbart Hesteseletøj, Sadler og især værdifulde Malerier." „Prins W. sagde i Forgaars til mig: Meyer, stjæl blot alt, hvad De har Lyst til. Vi skal dog vise de Folk, at de ikke for ingen Ting har skaffet os Krig." Jeg kunde naturligvis, da det var en Befaling, kun svare: Som Deres Højhed befaler." —
Saaledes bringer Krigen de kæmpende Folk Menneske- og Pengetab, Tankernes Forvirring og Følelsernes Brutalisering. Og ogsaa efter Krigen bærer Folkene Mærker deraf. Den Vanvidskrise, det franske Folk gennemgik lige efter Krigen, den haarde brutale Aand, som Sejren skaffede Herredømmet i Tyskland, er Vidnesbyrd derom. Det er troligt, at den Kamp, som nu udfægtes, vil bringe alt dette i ikke ringere Maal end den fransk-tyske. —
Men ogsaa i de Folk, som staar udenfor, mærkes Kampens Dønninger. Den bringer for de fleste Tab ved Forretningslivets Forstyrrelse, selv om en og anden kan tjene derved. Det er et Fingerpeg til Forstaaelse af, hvor meget dette kan betyde, at den Dag de japanske og russiske Gesandters Tilbagekaldelse meldtes i Paris, faldt Kursen paa de 11 Milliarder Francs, som Rusland efterhaanden har laant i Frankrig, saa stærkt, at disse Obligationers Værdi ialt formindskedes med ½ Milliard. Men dernæst øver selve Læsningen om Krigsbegivenhederne ofte en ikke helt ringe Indflydelse til Oplivelse og Udvikling af den Haardhed og Ufølsomhed, der endnu er bevaret store Rester af hos de fleste Mennesker. Sjældent faar man Krigens Rædsler saaledes for Øje i Skildringerne, at man væmmes ved dem; langt oftere faar man dem i spændende Beretninger, som man læser med en vis Nydelse. Det er jo saa pirrende, saa umaadelig interessant, en helt velgørende Afbrydelse i Hverdagslivets Ensformighed. Den engelske Tænker Fr. Harrison skrev i 1870 om denne Krigsberetningernes demoraliserende Indflydelse, maaske med nogen Overdrivelse, men ingenlunde uden Berettigelse:
„Af alle denne Krigs skrækkelige Onder er maaske intet sørgeligere end dette, at den offentlige Mening er bleven forpestet af Blodsmitten." „Denne blodige Kamp vænner os mere og mere til Blodets vederstyggelige Lovbog. I flere Maaneder har Bladene overfyldt os med Lejrens væmmelige Sprog, og blodige Slag skildres daglig for os med modbydeligt Velbehag. Kvinder og Børn oplæres omhyggelig i alle Krigens stygge Talemaader og læser ustandselig om „smukke Angreb", „prægtige" Bombarde« menter og „livlige" Geværsalver." „Denne abekatteagtige Fornøjelse ved at efterligne Krigens Tone nedværdiger den moralske Bevidsthed, og den skrækkeligste af alle menneskelige Lidenskaber, Lysten til Tilintetgørelse i dens mest* udprægede og fagmæssige Skikkelse, næres, udsmykkes og pirres, saa den vokser op til at blive en Slags Mønsteranskuelse." Han siger om Betydningen deraf: „Det synes nødvendigt nu atter at gentage de gamle forslidte Sandheder, at Menneskeslagteri i og for sig er rædsomt, og at Menneskeslagtemes Moral nødvendigvis maa staa lavt."
„Krigsvæsenet bliver det sande Udtryk for det menneskelige Samfund; en eller anden samvittighedsløs Rænkesmed, en Statsmand og det Folk, som er det bedst indeksercerede og det bedst væbnede i Evropa skal gaa i Spidsen for vor Civilisation.
Hvilken dyrisk og urimelig Tro."
Og i nogen Grad griber Krigens Svimmelhed selv de neutrale. Nu til Dags dog vanskelig saaledes, at de kaster sig ind i Krigen. Ulykkerne, der truer, er saa uhyre og staar saa klart for Statsmændenes Sind, at en Verdenskrig, ja overhovedet en Stormagtskrig i Evropa, særdeles vanskelig bryder løs; selv en Krig mellem Rusland og England, der snarest kunde tænkes, fordi ingen af dem kan rammes for Alvor i sit eget Land, vil kræve, at Vanvidet hos en af de to Staters, styrende Mænd naar sin yderste Grænse.
Men selv om man bliver udenfor, mærkes det, hvorledes den militære Aand trænger ind med Krigstelegrammerne. Krigens Mænd fører det store Ord i saadanne Tider, og de faar Ørelyd ogsaa hos Folk, der ellers plejer at vende det døve Øre til, naar Officererne taler til dem om mere Krigsvæsen.
Vi har set det selv herhjemme ogsaa denne Gang. Gennem en Menneskealder har det danske Folks overvældende Flertal ved Valg efter Valg slaaet fast, at de anser Kjøbenhavns Befeestning for en Daarskab, en Fare for Landet. Bortset fra en lille Flok Fantaster, har alle været enige om, at naar Krig stod paa mellem andre, da gjaldt det for det lille, det ganske lille Danmark at dukke Hovedet, at gøre sig saa lille og beskeden som mulig og for enhver Pris undgaa, at Opmærksomheden rettedes mod det.
Og dog, aldrig saa snart kæmpes der ovre paa den anden Side af Jordkloden, før den fanatiske Fæstningspolitiker, som en ulykkelig Skæbne gjorde til Krigsminister i Venstres Ministerium, føler sig stærk nok til at sætte sig i Krigsposition. I Huj og Hast indkalder han Mandskab til denne samme Fæstning, og med den Blanding af Hemmelighedsfuld og Hastværk, der mest af alt er egnet til at vække Opsigt, forberedes Indkaldelse af det meste af Hæren, Befæstningsarbejder sættes i Gang o. s. v., o. s. v. I sin ærlige, men blinde Fanatisme, tager han intet Hensyn til, at der vanskelig kunde tænkes noget farligere Øjeblik til Sabelraslen herhjemme, saa lidt som han bryder sig om den Uro, der skabes, den Forstyrrelse, der voldes saa mange Mennesker i deres daglige Liv. Og saa paastaas det endda i de Blade, som staar ham nær, at alt dette kun er en Manøvre for at vise, hvor hurtig Krigsapparatet kan sættes i Gang, og at om 1 4 Dage kan de indkaldte sendes hjem igen. Med andre Ord, det hele er kun endnu et desperat Forsøg paa at hypnotisere vort Folk ind i Troen paa, at Fæstningen er Danmarks Frelse. Krigsministeren har grebet Lejligheden dertil nu, som han nys greb den Lejlighed, der bød sig, til at faa Kasemater i Vestfronten.
Men saa langt er vi dog paa Afstand fra denne Krig, at det er lidet troligt, at det skulde lykkes ved Hjælp af den i højere Grad at omtaage det danske Folks Forstand; det er at haabe og at vente, at Folketingets Flertal vil beholde Hjernerne klare nok til at sætte saa snevre Grænser for Krigsministerens Handlefrihed, at han ikke faar Mulighed for at anrette flere Ulykker. Dog bedre var det, om man :snarlig frigjorde sig for denne for Landet saa farlige, for Venstre saa skadelige Mand. Det ser jo ud til, at hans Fæstningstro er saa stærk, at han, naar det gælder den, ikke viger tilbage for at følge Sætningen: Hensigten helliger Midlet, og det viser sig Gang efter Gang, at det er næsten umuligt for Folketinget at kontrolere, hvad det egentlig er, han gør.
— Men er det da kun ondt, der kan siges om Krigen? Er der ikke fornuftige Grunde, som kan forklare dens Magt i Verden, dens daarende Magt over Menneskers Sind? Fostres der ikke i Kampene store Og gode Følelser, opøves ikke Offervilligheden, gør ikke Krigen Gavn saavelsom Skade? I nogen Grad jo. Men Krigens Pris er sunget tit nok, og er der andre, der endnu har Sind dertil, saa faar de gøre det. De forklarende Grunde er mest nedarvede Vildfarelser og nedarvede Instinkter, der har deres Udspring i overdreven Selvhævdelsestrang. Og de gode Følger er atter og atter overdrevet indtil det urimeligste; de betyder saa uendelig lidt sammenlignet med Ulykkerne.
I Fredens Dage arbejder Menneskene med alle de Evner, de ejer, paa at finde Midler til at gøre Livet godt og lyst for hinanden. Læger og Teknikere søger at mildne Lidelser, forlænge Livet og anvende alle Naturkræfterne til Menneskenes Nytte, Statsmænd arbejder paa at gøre Fordelingen af Livets Goder retfærdigere. Tænkere og Opdragere sætter deres Energi ind paa at gøre Menneskenes Tanker selvstændigere og klarere, deres Følelse varmere og mildere, deres Vilje mere behersket.
Men en Gang imellem bryder saa Menneskene i flokkevis løs mod hinanden, nedbryder, hvad de nys byggede op, dræber og ødelægger, tilintetgør Frugterne af lange Tiders Arbejde. Og naar det ene af disse Anfald af Vildskab er ovre, saa bereder man sig med yderste Energi til det nęste, fulde af Iver for ret at gøre Ødelæggelsesmidleme fuldkomne.
Dette er Vanvid. Krigen er Folkenes Vanvid. Men den Trøst byder dog Historien os, at det Arbejde, Menneskehedens største og bedste Aander har gjort for at bekæmpe denne Sindssygdom, ikke er gjort forgæves. Den, som gaar Krigenes Historie igennem, vil se» hvorledes Anfaldene dog bliver sjeldnere og sjeldnere og i det Hele og Store ogsaa mindre ulykkebringende trods Ødelæggelsesmidlemes tekniske Fuldkommengørelse. Vi gaar fremad, men vi gaar langsomt fremad, og der er langt igen.
Kilde: Det ny Aarhundrede, 1903: 2 s. 687-693.

02/20/1903

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for februar 1903

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page