Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 20. september 2011 / Timeline September 20, 2011

Version 3.5

19. September 2011, 21. September 2011


09/20/2011
Hvilken amerikansk præsiden har gjort mest for miljøet spørger Information.
Af Holger Terp, Hvidovre
Alle tre kandidater har ført krige, så i den henseende er de lige gode. Mixon og Agent Orance i Vietnam og Japan. Bush og Barack Obama og Depleted Uran et bare et par eksempler på de amerikanske præsidenters miljøødelæggende beeslutninger.
Et andet eksempel er USA's atomvåbenindustrielle kompleks omfattende forurening med tungmetaller som uran, plutonium mmi forbindelse med produktion af kernevåben. Kansas City fabrikken og Pantex fabrikken i Texas er nu sammen med plutoniumsoparbejdningsanlægget i Hanford blandt de mest forurenede industrianlæg i verden.
Et tredie eksempel er de omfattende forsøg med atomvåben i atmosfæren og under jordens overflade. Det sidste amerikanske kernevåbenforsøg i Alaska i 1971 som nu forerener Beringshavet var inspirationskilden til etableringen af Greenpeace.
Men også den almindelige industriforurening førte i midten af 1960erne til omfattende folkelige protester, eksempelvis skrev folkesangeren Pete Seeger nogle af de første protestsange mod forurening.
Nixons administration var godt klar over, at den var gal med miljøet og efter nogle omfattende høringer i Kongressen i 1969 begynder embedsmændene at udvikle det system af føderale organisationer som nu forsøger at tage vare på miljøet.
Obama takkede nej til plutoniumsanlægget i Yucca Mountain i atomforsøgsområdet i Nevada i 2010 efter det amerikanske energiministerium i årevis havde argumenteret til fordel for anlægget. Ligesom atomvåbenforsøgene i Alaska er Yucca Mountain i et område præget af vulkansk aktivitet. Prisen her tilkommer Nixon, og for fundstændighedens skyld de prædidenter som afskaffede atomvåbenforsøgene og tillod at en lang række informationer om disse emner blev analyseret og publiceret.

09/20/2011

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september 2011

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page