Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 24. november 2009 / Timeline November 24, 2009

Version 3.5

23. November 2009, 25. November 2009


11/24/2009
Spørgsmålets ordlyd:
Vil ministeren indlede en undersøgelse af, hvad der er sket med fanger, som danske soldater tog under indsatsen i Irak, og hvad der blev gjort for at sikre, at krigens love og menneskerettighederne blev overholdt?
Spørger: Frank Aaen (EL)
Svar: Jeg må indledningsvist understrege, at regeringen lægger stor vægt på overholdelsen afinternational ret, herunder den humanitære folkeret, og søger aktivt at sikre, at denrespekteres. Det er centralt for regeringen, at international ret, herunder den humanitære folkeret, overholdes af de danske styrker. Dette gælder, hvad enten det er i Irak ellerAfghanistan.Danmark indgik i januar 2006 en overdragelsesaftale med Storbritannien om overdragelse afpersoner i Irak. Aftalen indebar, at personer, som danske soldater måtte tilbageholde, kunneoverlades til britisk varetægt. Endvidere indebar aftalen bl.a., at der fra dansk side løbende kan føres tilsyn med de tilbageholdte, at overladte personer skal registreres, behandles i overensstemmelse med international ret og ikke udsættes for tortur, dødsstraf mv
Forsvarsministeriet har i forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet endvidere indhentet en udtalelse fra Forsvarskommandoen. Forsvarskommandoen har således oplyst: ”Forsvarskommandoen er bekendt med, at der er anlagt et antal retssager omhandlendemishandling af fanger i britisk varetægt. Forsvarskommandoen er i dialog med de britiske myndigheder med henblik på om muligt at afklare, om der er tilfælde af mishandling af depersoner, de danske enheder har overdraget til britisk varetægt”. Såfremt dette skulle væretilfældet, vil jeg vende tilbage til Folketinget herom.Endelig vil jeg for god ordens skyld erindre om, at jeg den 5. maj 2004 anmodedeforsvarschefen om at skærpe tilsynet med de af danske soldater overdragne tilbageholdte personer.

11/24/2009

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for november 2009

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page