Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 2. maj 2009 / Time Line May 2, 2009

Version 3.0

1. Maj 2009, 3. Maj 2009


05/02/2009
Udtalelser fra FN-forbundets repræsentantskabsmøde lørdag, den 2. maj 2009.
Durban 2 var en sejr for FN og de deltagende lande
Durban 2-slutdokumentet er en sejr for FN og de medlemslande, herunder Danmark, der blev ved forhandlingsbordet. Det er deres fortjeneste, at formuleringer, der satte lighedstegn mellem forhånelse af religioner og racisme, udgik af teksten. Den ensidige kritik af Israel udgik også, og den snævre fokusering på islamofobi blev udvidet til at omfatte antisemitisme, kristianofobi og anti-arabisme. Uanset anti-semitiske udfald fra Irans præsident blev det understreget, at holocaust ikke må blive glemt, og afsnittet om bekæmpelse af straffrihed for folkemord blev skærpet. Der kom desuden vigtige afsnit til om bekæmpelse af diskrimination og vold imod kvinder og børn. Samtidig har slutdokumentet dog mangler; der er f.eks. intet om bekæmpelse af diskrimination på grund af seksuel observans. Men Durban 2 viste, at kun dialog kan løse problemer.
Udviklingen i kølvandet på 11. september og Muhammed-tegningerne har sat fokus på dilemmaet og på forpligtelserne i Konventionen vedrørende de borgerlige og politiske rettigheder, især i artikel 20, stk. 2: Enhver tilskyndelse til nationalt had, racehad eller religiøst had, som ophidser til forskelsbehandling, fjendtlighed eller vold, skal være forbudt ved lov. Det er bl.a. derfor, vi har en blasfemiparagraf i dansk lovgivning. Der er nu behov for at fortsætte diskussionen om ytringsfriheden på en måde, der ikke er konfrontatorisk, samtidig med at vi står vagt om ytringsfrihedens grundlæggende status. FN-forbundet opfordrer regeringen til, at engagere Danmark aktivt i de workshops om emnet, der vil blive afholdt af FN’s højkommissær for menneskerettigheder.
FN’s menneskerettighedsråd bør reformeres
FN-forbundet er enig i den kritik, der på det seneste har været rettet mod arbejdet i FN’s menneskerettighedsråd i forbindelse med kampagnen om forhånelse af religioner, samt i kritikken af Rådets sammensætning.
Så sent som i slutningen af marts måned 2009 vedtog Menneskerettighedsrådet en resolution, der sidestiller forhånelse af religioner med krænkelse af menneskerettighederne, hvilket er i direkte modstrid med det netop vedtagne slutdokument fra Durban 2. Samtidig skaber det problemer for Rådets arbejde og anseelse, at fremtrædende poster i Rådet beklædes af lande, der selv har store problemer med at respektere menneskerettighederne.
FN-forbundet opfordrer regeringen til at arbejde for, at betingelsen for at en medlemsstat kan beklæde en fremtrædende post i Menneskerettighedsrådet må være, at den pågældende stat har ratificeret FN’s konventioner og efterlever dem.
Støtte til FN-undersøgelse af Gaza-krigen
FN-forbundets repræsentantskabsmøde i København opfordrer den danske regering til at bakke op om den igangsatte internationale FN-undersøgelse af menneskerettighedskrænkelser efter de palæstinensiske raketangreb og Israels krig mod Gaza i januar og understreger samtidig, at alle parter, herunder Israel og Hamas, skal acceptere FN’s resolutioner som grundlag for konfliktens løsning.
FN har fastslået, at Gaza, Jerusalem og Vestbredden er besatte områder, hvor den 4. Geneve-konvention gælder, og FN-forbundet opfordrer derfor den danske regering til gennem kontakt til den israelske regering og Hamas samt gennem EU at arbejde for, at FN’s menneskerettighedsrapportør sikres den nødvendige adgang til Gaza. Den danske regering bør samtidig kræve, at Israel åbner grænsen til Gaza, sikrer adgangs- og arbejdsforhold for FN’s flygtningeorganisation, UNWRA, samt for danske og internationale humanitære organisationer, så genopbygningsarbejdet af Gaza kan komme i gang.
I snart to år har Gazas befolkning været under en blokade, som har medført omfattende nød. Blokaden er i strid med folkeretten og ødelægger muligheden for fred og forsoning. FN-forbundet opfordrer den danske regering til at medvirke til at bringe den israelske blokade af Gaza til ophør gennem et forstærket internationalt pres på Israel.

05/02/2009

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for maj 2009

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page