Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 4. december 2009 / Time Line December 4, 2009

Version 3.5

3. December 2009, 5. December 2009


12/04/2009
Sympositium om energi, klimaforandringer og global fødevaresikkerhed, H. C. Ørstedinstituttet.
SYMPOSIUM ON ENERGY, CLIMATE CHANGE, AND GLOBAL FOOD SECURITY; WHAT YOU AND I CAN DO.
AUDITORIUM 1, H.C. ØRSTED INSTITUTE, UNIVERSITY OF COPENHAGEN, UNIVERSITETSPARKEN 5, COPENHAGEN 2100 Ø
Chairman: Mr. Jan Møller, President, SGI Denmark
13.10-13.15: Welcome by Dr. John Scales Avery, Chairman, Danish Pugwash Group
13.15-13.45: Lecture by Ms. Janet Larsen, Director of Research, Earth Policy Institute, Washington, D.C.
13.45-14.15: Lecture by Professor Mario Giampietro, Institute for Environmental Science and Technology, Universitat Autonoma de Barcelona, Spain
14.15-14.45: Lecture by Dr. Klaus Illum, Professor Emeritus of Energy Planning and Energy Systems Analysis, Aalborg University
14.45-15.00 Discussion from the floor
15.00-15.20: Coffee Break
15.20-15.40: Lecture by Professor Jürgen Scheffran, Research Group on Climate Change and Security, Universität Hamburg
15.40-16.00: Lecture by Senior Scientist Steven Starr, Physicians for Social Responsibility, Director of the Clinical Laboratory Program, University of Missouri-Colombia, USA
16.00-17.00: Panel discussion and discussion from the floor: What actions can be taken by individuals, NGO's and governments to prevent rising energy prices, growing populations and climate change from causing a global food crisis?
Organizers: Danish National Group, Pugwash Conferences on Science and World Affairs; Center for Philosophy of Nature and Science Studies, University of Copenhagen; Swedish and Danish Branches, International Physicians Against Nuclear War); Mandela Center; SGI Denmark; Danish Peace Academy; International Network of Engineers and Scientists for Global Responsibility, Danish Institute for International Studies
Konferencen i københavn om fødevaresikkerhed
af Lester Brown og Janet Larsen
Der er vidt forskellige årsager til, at de 193 nationale delegationer, som mødes i København til FN’s klimakonference, kan bekymre sig over klimaforandringer. For delegationer, der kommer fra lavtliggende øgrupper, er den stigende vandstand den største bekymring. For lande i Sydeuropa betyder klimaændringerne mindre regn og mere tørke. For lande i Østasien og Caribien ser man med bekymring på kraftigere storme og stormfloder. Denne konference om klimaforandringer handler om alle disse ting, og mange flere, men på et meget fundamentalt plan, er det en konference om fødevaresikkerhed.
Vi behøver ikke se længere end isens smeltning for at se at verden har problemer når det kommer til fødevare. Smeltningen af iskapperne på Grønland og Vestantarktisk forhøjer vandstanden. I fald iskapperne på Grønland smeltede helt, ville det betyde en forøget vandstand på 7 meter. De seneste prognoser viser, at det kan stige med op til 2 meter bare i dette århundrede.
Rishøsten rundt om i verden er særligt sårbar overfor den stigende vandstand. Et kort fra verdensbanken over Bangladesh viser, at en stigning af vandstanden på bare 1 meter, vil dække halvdelen af rismarkerne i dette land med 160 millioner indbyggere. Denne stigning af vandstanden vil også oversvømme en tredjedel, eller mere, af Mekongdeltaet, som står for halvdelen af risproduktionen i Vietnam, verdens næststørste eksportør af ris. Og det vil oversvømme dele af de omkring 20 andre floddeltaer der benyttes til risproduktion i Asien.
Den verdensomspændende smeltning af bjerggletschere er endnu mere foruroligende. ”The World Glacier Monitoring Service” i Schweiz har for nylig rapporteret mindskelse af bjerggletschere for 18’ende år i træk. Gletscherne smelter i Andesbjergene, Rocky Mountains, Alperne og hele vejen gennem bjergkæderne i Asien.
Det er gletschernes forsvinden i Himalayabjergene og på de Tibetanske plateauer, der vækker størst bekymring, da deres afsmeltninger i perioden med tørke, opretholder gennemstrømningen i Indiens og Kinas større floder, Indus, Ganges, Yangtze og den Gule flod. Isvandet opretholder således de vandingssystemer som afhænger af disse floder.
Yao Tandong, en af Kinas ledende glaciologer, som forudser at to tredjedele af Kinas gletschere vil være væk inden 2050 siger, ”den fuldkomne formindskelse af gletscherne i plateauregionerne vil i sidste ende føre til en miljømæssig katastrofe.”. Det vil føre til en humanitær katastrofe. Kina er verdens førende producent af hvede. Indien er nummer to (USA er den tredje). I modsætning til i USA er det meste hveden i Indien og Kina dyrket ved hjælp af vandingssystemer. Sammen med risproduktioen, i disse to lande totalt dominerende på verdensmarkedet. Den forventede formindskelse af disse bjerggletschere i Asien repræsentere den største og mest massive trussel mod fødevaresikkerheden verden nogensinde har set.
Forventningerne til høsten af hvede og ris i disse to lande, med mere en milliard indbyggere, berører os alle sammen. Vi lever i en integreret madøkonomi, hvor en nedgang i høsten nogen steder, vil skabe forhøjede priser alle steder.
Stigende temperaturer påvirker også mængden af afgrøderne. I et studie offentliggjort af “the U.S. National Academy of Science” bekræftede et internationalt team af forskere den tommelfingerregel som er opstået blandt afgrødeøkonomer, nemlig at for hver grad temperaturen stiger over normalen i væksttiden, kan man forvente en 10 % reduktion af ris- og hvedehøsten. I en verden med begrænsede kornressourcer, en verden som kun er én dårlig høst fra kaos på kornmarkederne, vil en afgrødeformindskende hedebølge i en større kornproducerende region lede til en politisk destabiliserende fødevaremangel.
Delegationerne mødes i København, med en stadigt stigende hungersnød som bagtæppe. I det meste af det senere 20’ende århundrede, var antallet af sultne mennesker faldende, men det ramte sit laveste i 1990’erne med 825 millioner. Herefter begyndte det at stige igen, og det nåede 870 millioner i 2005, og en milliard i 2009. Kombinationen af den stigende vandstand, de smeltende gletschere, og afgrødeformindskende hedebølger kan presse disse tal endnu højere op, og tvinge yderligere millioner af familier til at overleve på kun et måltid om dagen.
Vi er midt i kapløb mellem politiske vendepunkter og naturlige vendepunkter. Kan vi begrænse udledningen af kulstoffer hurtigt nok til at forhindre at den grønlandske indlandsis’s forsvinden bliver irreversibel? Kan vi lukke nok kulkraftværker hurtigt nok, til at bevare blot de større gletschere i Himalaya og på det tibetanske tableau? Kan vi afværge afgrøde-dræbende hedebølger med en endnu større intensitet? Disse spørgsmål omhandler fødevaresikkerhed. Det er det København og COP15 handler om.
Lester R. Brown er præsident for ”the Earth Policy Institute” og forfatter af "Plan B 4.0: Mobilizing to Save Civilization." Janet Larsen er direktør for forskning på Earth Policy Institute of medforfatter af “Earth Policy Reader”. Janet Larsen vil give en forelæsning på et symposium om “energi, klimaændringer og global fødevaresikkerhed” fredag den 4 december, kl. 13.10, på H.C. Ørsted Institutet, Universitettsparken 5, 2100 København Ø, Auditorium 1. Adgang er gratis og alle interesserede er velkomne.
Yderligere information kan findes i kapitel 1: “Selling Our Future” og kapitel 3: “Climate Change and the Energy Transition,”. Kapitlerne kan frit hentes på internetsiden:
http://www.earthpolicy.org/index.php?/books/pb4.

12/04/2009

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for december 2009

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page