Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 17. november 2008 / Timeline November 17, 2008

Version 3.5

16. November 2008, 18. November 2008


11/17/2008
Symposium til styrkelse af Ikke-spredningstraktaten
Folketingets Fællessal den 17. november 2008
med deltagelse af tidligere FN våbeninspektør Hans Blix

Symposium on Strengthening the Nuclear Nonproliferation Treaty
Christiansborg Palace, Copenhagen November 17, 2008
Dagligt hører vi om truende katastrofer fra de finansielle markeder og den forestående globale opvarmning. Den på mange måder alvorligere globale atomtrussel er der relativt tavst omkring. Men hvor finansiel krise og global opvarmning er diffuse og utilsigtede effekter af menneskelige adfærd, er atomtruslen en meget konkret og villet effekt, som det af samme grund er muligt at gøre noget ved, hvis viljen er der.
Hvordan kan vi begrænse spredning af atomvåben gennem internationalt samarbejde? Med kriserne i Irak, Iran og Nordkorea er spørgsmålet blevet topaktuelt. Meget tyder på, at tendensen i international politik i retning af flere interventioner uden et solidt folkeretligt grundlag, kombineret med hvad der i mange lande opfattes som de anerkendte atommagters reelt manglende vilje til at efterleve deres forpligtelser i ikke-spredningsaftalen (NPT), har betydning for ikke-nukleare staters beslutning om at udvikle atomvåben.
Men udbredelsen af teknologi til udnyttelse af atomenergi er en vigtig faktor. Det gælder navnlig de oparbejdningsanlæg, som både kan anvendes til at fremstille beriget uran til energiudvinding og til atomvåben. Det Internationale Atomenergi Agenturs (IAEA) leder, Mohomed El-Baradei, har kaldt disse anlæg ikke-spredningsregimets ’akilleshæl’ og foreslået, at hele den nukleare brændselscyklus, herunder fremstilling af brændselsstave og oparbejdning af brugte brændselsstave, internationaliseres og underkastes streng kontrol fra IAEA.
Det er disse og andre aktuelle spørgsmål relateret til ikke-spredningsregimet, herunder NATO’s atompolitik og missilskjold, der vil blive drøftet på symposiet.
Udover Hans Blix, er talerne folketingsmedlem Holger K. Nielsen, Hans M. Kristensen (USA), Paul d’Hyvetter (Belgien), Ali Asghar Soltanieh (Iran), Alyn Ware (New Zealand) og Carlos Vargos (Costa Rica).
Arrangeret af Den Dansk Pugwash Gruppe, Danske Læger Mod Kernevåben. Mandela Center, De Danske Fredsakademi og Dansk Institut for Internationale Studier

11/17/2008
Fredsgruppen i Faxe skriver til 4 ministre som hermed opfordres til en 'grundig efterforskning af grundlaget for vores deltagelse i den såkaldte krig mod terror, herunder vores krigsførelse i Afghanistan, idet vi mener, at grundlaget ikke kan bære yderligere ofre i form af dræbte civile og soldater, ej heller flere skattekroner.'
Henvendelsen er stilet personligt til Anders Fogh Rasmussen, Søren Gade, Per Stig Møller og Brian Mikkelsen og med fælles skrivelse til folketingspolitikerne.

11/17/2008

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for november 2008

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page