Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 30. maj 2008 / Time Line May 30, 2008

Version 3.0

29. Maj 2008, 31. Maj 2008


05/30/2008
Delegates From 111 Countries Sign Treaty Banning Cluster Bombs
By VOA News
Delegates from 111 countries have formally adopted a comprehensive ban on cluster bombs.
The treaty comes at the close of a 12-day meeting Friday in Dublin and bans the use, production, transfer and stockpiling of cluster bombs. It requires signatories to destroy their stocks within eight years and to assist in clearing contaminated areas.
SF hilser forbuddet mod anvendelse af klyngebomber velkommen!
Regeringen blev underkendt i Dublin!
Den danske regering insisterede på at fortsætte med at have klyngebomber, men de er nu blevet underkendt i forhandlinger med en række andre lande i Dublin i dag i den såkaldte Oslo-proces.
SF hilser naturligvis ethvert forsøg på at komme klyngebomber til livs velkommen!
- "Klyngebomber dræber og lemlæster hvert år civile og især børn - nøjagtig samme problematik, vi havde med landminer før vi fik et forbud", siger Pernille Frahm, MF, SF.
-"Danmark har hævdet, at den ene type, vi har på lager ikke er så farlig. Denne påstand er blevet underkendt af realistiske forsøg, som viser at klyngebomber med selvdestruerende mekanismer som den danske type har en meget høj fejlprocent og at bomberne derfor bliver liggende længe efter en evt konflikt er ovre - til fare for især børn og andre civile", siger Pernille Frahm og fortsætter:
-"Aftalen fra Dublin kræver nu at alle klyngebomber skal udfases indenfor 8 år! Danmark er heldigvis blevet underkendt!
- Men der hviler et stort ansvar nu på den danske regering, som har insisteret på retten til at samarbejde militært med lande, der ikke vil være med i aftalen (Læs USA!). For aftalen giver ret til, at man også kan samarbejde om aktiviteter, som aftalen forbyder - altså fx at anvende klyngebomber!
- SF vil være vagthund overfor regeringen og stille den til regnskab hver gang, der kan rejses tvivl om, hvilken retning Danmark trækker i! Vi vil insistere på, at Danmark nu kommer tilbage på sporet som et land, der arbejder for at forbyde våben, der især lemlæster og dræber civile", slutter Pernille Frahm

05/30/2008
Globale Læger afholder stiftende generalforsamling.

05/30/2008

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for maj 2008

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page