Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 11. April 2007 / Time Line April 11, 2007

Version 3.0

10. April 2007, 12. April 2007


04/11/2007
Red Cross warns of 'ever-worsening' crisis for Iraqi civilians
by William French
GENEVA (AFP) - The Iraqi people face an "ever-worsening" humanitarian crisis, the International Committee of the Red Cross said Wednesday in a report on civilian misery four years after the US-led invasion.
"The suffering that Iraqi men, women and children are enduring today is unbearable and unacceptable. Their lives and dignity are continuously under threat," said the ICRC's director of operations, Pierre Kraehenbuehl.
"It's clear for us that the humanitarian situation is steadily worsening and affecting in one way or another, directly or indirectly, all Iraqis today," he told journalists.
He was speaking at the launch of an ICRC report entitled "Civilians Without Protection -- The Ever-Worsening Humanitarian Crisis in Iraq," which highlights the plight of civilians four years after the regime of Saddam Hussein was toppled.
The ICRC urged all those involved in the conflict to urgently respect international humanitarian law and not target civilians.
Internal displacement remains a key concern, with some 106,000 families forced to flee their homes since the bombing of the sacred Shiite shrine of Samarra in February 2006, the report said.
"The outlook is bleak, particularly in Baghdad and other areas with mixed communities, where the situation is likely to worsen," it added.
US President George W. Bush's "surge" strategy of sending thousands more troops to Baghdad to boost security has yet to yield any noticetable improvement for civilians, Kraehenbuehl said.
"We're certainly not seeing an immediate effect in terms of stabilisation for the civilians currently," he said.
He stressed that it is very difficult to assess the overall security situation given the constraints under which the relief agency's staff operate.
While much of the violence is sectarian in nature, with Shiite militia and suicide bombers targeting Sunni civilians and vice versa, Kraehenbuehl said US and other foreign troops must take steps to avoid violations of international humanitarian law.
Troops should always aim to distinguish between armed fighters and civilians under the same roof, when conducting house-to-house searches during a military operation.
"When you fail to take the measures of precaution and distinction of this nature, you have then increasing impact on civilians," he said, adding that states contributing to the multinational forces in Iraq are responsible for private security operatives working under their aegis.
"States cannot shirk their responsibility and the forces to which these actors are attached or affiliated are responsible for how they behave," Kraehenbuehl said.
The UN estimates that there are between 30,000 and 50,000 foreign mercenaries working in Iraq, making them the second largest military force there after the United States.
Kraehenbuehl said the worsening security situation was causing "overlapping effects" of hardship for the civilian population, with medical care deteriorating as doctors flee the country.
The Iraqi health ministry estimates that half of the country's doctors have left, he said.
In addition, many injured people do not even seek out medical treatment as they do not wish to leave their families for fear of either being kidnapped en route or in hospital, or leaving their relatives in a vulnerable situation.
"Much more has to be done" by all parties to improve the situation and ensure that civilians' rights are respected, Kraehenbuehl said.
"Protecting Iraq's civilian population is a major priority and should be everyone's priority," he added.

04/11/2007
Hvad skal vi med de utilpassede?
Af Erik Lau Christensen
Rydningen af Ungdomshuset på Nørrebro har gjort spørgsmålet om, hvad vi skal med de utilpassede i det moderne samfund, meget aktuelt.
Baggrunden for de krigs lignende tilstande er mangfoldige. Det mest iøjnefaldende er unge, som udøver hærværk og afbrænder affaldscontainere.
Det er indlysende, at politiet må og skal gribe ind, og det er vel også dybest set det, de unge provokerer for at opnå? Men der ligger jo meget mere bagved. De unge havde en brugsret til Ungdomshuset, som de mistede gennem for mig uigennemskuelige, juridiske og økonomiske forvandlinger. Men kommunen opnåede det, som den tilsyneladende ønskede, at slippe af med et problem.
Hvad var problemet? Jeg har aldrig været i Ungdomshuset på Nørrebro, men har besøgt Christiania flere gange. Jeg formoder, der er fælles træk. Et nærliggende fællestræk er for mig at se, at både Ungdomshuset og Christiania har været fristeder for utilpassede unge.
Hvad er utilpassede unge? Har de nogen ret til at modsætte sig tilpasning til samfundet? Har de noget at give det samfund, som de nægter at indordne sig i?
Jeg har hverken uddannelse som psykolog eller socialrådgiver, ej heller antropolog. Men jeg mener at kunne konstatere, at alle samfund har et større eller mindre problem med et mindretal af børn, unge, voksne og ældre, som vælger at leve uden at tilpasse sig det samfund, som de mere eller mindre er en del af. Det var også tilfældet i Tyskland i 1920erne og 30erne.
En af disse utilpassede hed Hermann Hesse. Han skrev i 1927 bogen "Steppeulven", som omhandler et menneske, som repræsenterer nogle af de utilpassede. Han gjorde 6 år før Hitler kom til magten op med de tendenser, som førte til en af verdenshistoriens største katastofer. Han skrev om sig selv, tror jeg man må konstatere. Ikke sådan, at det er selvbiografisk, men temaer og problemstillinger belyses ud fra personlige erfaringer.
Bogen var populær i 1970er blandt unge, også i Danmark, men de problemstillinger, som først bliver aktuelle midt i livet i 45-55 års alderen, har de unge næppe haft stor glæde af at læse om.
Når jeg nævner dette er det fordi jeg mener, at Hermann Hesse i bogen personligt har bidraget til forståelsen for de skæve eksistensers uvurderlige betydning for et velfungerende samfund. Jeg må blot beklage, at det virker som om den viden er forbeholdt ret få blandt de ansvarlige politikere.
Men det er jo ikke den lettest læste bog i verden!
Budskabet er ellers krystalklart: Det demokratiske, borgerlige samfund er dømt til at ødelægge sig selv, men reddes af de utilpassede, som "har en dimension for meget".
Forklaringen er logisk: De veltilpassede borgere ser ingen behov for udvikling, så udviklingen må komme fra utilpassede, som kæmper for de forandringer, som er nødvendige i samfundet. Jeg tillader mig at forenkle kraftigt af pladshensyn, men opfordrer alle interesserede til at selv at læse bogen for at få både dybde og bredde i forståelsen.
Disse postulater rejser en masse spørgsmål. Det første synes at være: "Hvad vil det sige at have en dimension for meget?" Det giver forfatteren ikke entydig forklaring på, men antyder, at der er tale om ansvarlighed på et højere plan, bevidsthed om livets evige værdier, som gør penge og magt mindre betydningfulde.
Er det da sådan, at mennesker har forskellige egenskaber og bevidsthedshorisonter? Jeg er ikke i tvivl!
Er det så også sådan, at flertallet drives af egocentriske behov, og nogle få har almenvellet og andres behov tættere inde i deres bevidsthed, og derfor kan de agere uselvisk i kritiske situationer? Atter må jeg ud fra mine erfaringer mene, at der er sådan.
Hvis et sådan barn eller en ung med "naturlig, uselviske tilbøjeligheder" tvinges til at tilpasse sig de normer, som gælder i vores egocentrerede samfund, er det så ikke forståeligt, hvis det menneske naturligt forsøger at undgå tilpasning på "det lavere niveau"?
Jeg mener også at kunne konstatere, at der er flere klare eksempler på modne mennesker i vores samfund, som midtvejs i livet har besluttet sig til at ophøre med at indordne sig under de normer, som et egocentreret samfund sætter, og arbejder på et bevidst højere plan. Jeg jeg mener også at kunne se, at ikke så få af disse mennesker har "overlevet" på et fristed som Christiania eller Ungdomshuset. Når jeg bruger udtrykket "overlevet" så mener jeg dermed, at fristedet har givet personen et åndehul og en omgangskreds, som har gjort det muligt at undgå at knække sammen under det pres, som de egoistiske samfundsnormer og medmennesker til stadighed lægger på enhver "afviger".
Vi kan vel også konstatere, at de utilpassede i NaziTyskland ikke have held til at forbedre deres samfund, og det ikke gik meget bedre for de utilpassede i Sovjet Unionen, mens de danske utilpassede frihedskæmperne lykkedes med at redde Danmarks renomme, men formentlig kun fordi de fik massiv støtte fra England.
Hvad kan vi lære af det?
Hvad vi skal med de utilpassede?
1) Vi skal forstå, at de har kvaliteter, som vi har brug for i samfundet, og som vi ikke kan undvære.
2) Vi skal give dem "lebensraum" med helt andre kvaliteter, end dem, Nazisterne gav deres afvigere.
3) Vi skal respektere forskellighed og dyrke den konstruktive uenighed, som er udviklingens forudsætning og begyndelse.
4) Vi skal vælge militante konfliktløsningsmetoder fra. Det er alt for dyrt, både på kort sigt, men især på langt sigt. Vi kan ikke knække alle, som ser anderledes på et eller andet. 5) Vi skal forstå den fundamentale forskel på et samfund, som bygger på frygt og deraf følgende behov for at dominere, og et samfund som vores, som tidligere har bygget på tillid og deraf følgende omsorg, og genfinde vores egne rødder inden det er for sent.
Alle disse fem kan de utilpassede hjælpe vores samfund til at virkeliggøre, hvis vi vil forstå at bruge vores parlamentariske demokratiet lidt bedre.

04/11/2007

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page