Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 8. maj 2005 / Time Line May 8, 2005

Version 3.0

7. Maj 2005, 9. Maj 2005


05/08/2005
Danske Kvinders Fredsforening oprettes, 1906.

05/08/2005
AMK anbefaler at stemme nej til EU-forfatningstraktaten
Den pacifistiske organisation Aldrig Mere Krig holdt årsmøde 8. maj 2005.
Man vedtog følgende udtalelse:
AMK anbefaler at stemme nej til EU-forfatningstraktaten alene på grund af sætningen ”Medlemsstaterne forpligter sig til gradvis at forbedre deres militære kapacitet”.
At forpligte sig til oprustning i selve forfatningen er simpelthen ubærligt. Det står i modsætning til - såvel de gamle europæiske humanistiske traditioner fra Erasmus af Rotterdam til Einstein - til de akutte behov for at bruge ressourcerne til at mætte de over en milliard sultne og uddanne over en milliard analfabeter der findes i verden. AMK savner, at der står noget om løsning af konflikter med fredelige midler. Ting, som er den grundlæggende forudsætninger for at vi kan skabe holdbar fred.
Aldrig Mere Krig tager afstand fra USA og NATOs oprustning og fra de langtidsplaner NATO og EU har for et tæt militært samarbejde jf Istanbul Summit Communique 2004 (jf http://www.nato.int/docu/pr/2004/p04-096e.htm). Et militært samarbejde som skal udbygges på NATOs møde i december 2005. Et militært samarbejde mellem USA, NATO og EU vil lægge EU landene fuldstændig under USA/NATO kontrol med hensyn til deltagelse i oprustning for fremtidige krige mod terrorisme og i USA’s stjernekrigsprojekt, fordi USA’s øverste hærledelse har den fulde kontrol over de satellitkommunicationssystemer, der skal styre såvel overvågning, efterretningstjeneste, kommandoveje og våben i tilfælde af krig indenfor denne nye EU-NATO-alliance - Dette betyder, at argumentet om at stemme ja til EU-forfatningstraktaten for at styrke EU militært som en modvægt mod USA dominans, intet har med realiteterne at gøre.

05/08/2005

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for maj 2005

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page