Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 11. Mars 2004 / Time Line March 11, 2004

Version 3.5

10. Mars 2004, 12. Mars 2004


03/11/2004
Militært oprustet union skaber ikke fred i verden
- Det er et fejltrin af Anders Fogh Rasmussen at ville møde globale udfordringer med EU-militær, siger Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EU
Folkebevægelsen mod EU ser kritisk på statsminister Anders Fogh Rasmussens tale for nylig på et seminar i Danish Institute for International Studies om ”EU efter udvidelsen – globale udfordringer for Europa”.
- Statsministeren gjorde det i talen helt klart, hvad hans plan for fred i verden består af: "Det er et naturligt næste skridt at forbedre EU-landenes militære kapacitet". Samtidigt understreger han, at den uro og de konflikter, som en stor del af verden plages af, bør løses blandt andet ved at EU sikrer nedrustning og våbenkontrol i den del af verden, som ikke lige hedder EU eller USA. Den plan for fred bygger ikke på ligeværdighed og respekt, men snarere at nogen så bliver stærkere end andre - og dermed i højere grad bange og domineret, udtaler Majbrit Berlau, som er kandidat for Folkebevægelsen mod EU ved valget til EU-parlamentet.
- Jeg ville ønske, at statministeren blev lidt bedre til sin historie. For historien viser, at den form for fred ikke fører andet end krig med sig. Hvis vi skal have en stabil fred, hvor terror og borgerkrig ikke raserer, så skal freden bygge på en gensidig forståelse og respekt. En sådan tilstand kan kun skabes, hvis vi også sikrer at basale og rimelige behov, såsom mad, job, uddannelse og muligheder for at skabe sig et godt liv, er til stede. Altså bør den gode statsminister tænke fredsplaner på en anderledes måde end blot at styrke EUs militære kapacitet.

03/11/2004
En række bomber eksplorerer i tog ved Madrid i Spanien.
Kilde: Jensen, Steen: Spanien rystet af terrorbomber. I: Berlingske Tidende, 03/14/2004.

03/11/2004

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for 2004

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page