Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 5. maj 2004 / Time Line May 5, 2004

Version 3.0

4. Maj 2004, 6. Maj 2004


05/05/2004
Regeringen læste ikke Amnesty Internationals rapport om tortur i Irak
"Det er bedrøveligt, at rapporterne fra Amnesty åbenbart ikke er blevet læst," siger Amnestys pressechef, Stig Nielsen. Allerede i september 2003, dvs. for otte måneder siden, sendte Amnesty Internationals danske afdeling breve og rapporter til Udenrigs- og Forsvarsministeriet om, at der foregik tortur i Irak efter Saddam Husseins fald. I brevene opfordrede Amnesty regeringen til at lægge pres på den amerikanske administration i Irak for at få undersøgt påstandene om tortur. Det undrede derfor Amnesty, da statsminister Anders Fogh Rasmussen tirsdag den 4. maj udtalte til Folketinget, at regeringen ikke havde modtaget nogen oplysninger om tortur i Irak, og organisationen valgte derfor i går at offentliggøre brevene.

  • Amnestys brev til Udenrigs- og Forsvarsministeriet, som blev udsendt i september 2003
  • Læs den rapport, som Amnesty sendte sammen med brevet til Udenrigs- og Forsvarsministeriet i september 2003
  • Læs Amnestys seneste rapport om menneskerettighedssituationen i Irak et år efter invasionen

Litteratur:
Ritzaus Bureau: Fogh beklager svar om Irak-tortur. I: Information, 05/06/2004.

05/05/2004
Lederne af landets rehabiliteringscentre for torturofre og traumatiserede flygtninge er bestyrtede over afsløring af den amerikanske besættelsesmagts anvendelse af tortur over for irakiske krigsfanger
Lederne af landets rehabiliteringscentre for torturofre og traumatiserede flygtninge, forsamlet til møde den 3. maj 2004, giver udtryk for bestyrtelse over de seneste dages afsløring af den amerikanske besættelsesmagts anvendelse af tortur over for irakiske krigsfanger.
Det væsentligste argument for koalitionens tilstedeværelse i Irak har været at beskytte befolkningen mod hidtidige overgreb på menneskerettigheder. Vi må derfor på det kraftigste fordømme, at overgreb, som har været kendt under det tidligere styre, igen tages i anvendelse i Irak.
Gennem arbejdet med behandling af torturofre ved vi, hvor invaliderende det er for krop og sjæl at være udsat for ydmygende overgreb. I tillæg til at de skyldige og ansvarlige bliver straffet, vil vi understrege vigtigheden af, at ofrene får hjælp til at overvinde følgerne og at sikre, at noget lignende ikke kan ske igen.
Da Danmark er en del af koalitionen, vil vi kraftigt opfordre den danske regering til over for den amerikanske og engelske regering at fordømme amerikanske soldaters udøvelse af tortur, således at der ikke kan rejses nogen tvivl om den danske regerings holdning til det, der er foregået.
ARAMUS
ETICA
OASIS
RCT
RCT Fyns Amt
RCT Jylland
RRCF
RFB/BOMI

05/05/2004

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for maj 2004

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page