Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 15. december 2004 / Time Line December 15, 2004

Version 3.5

14. December 2004, 16. December 2004


12/15/2004
Militærindustri skal financiere ja til EU
- Det viser en hel del om EU-grundlovens retning for en militariseret union, udtaler Karina Rohr Sørensen fra Folkebevægelsen mod EU efter britisk afsløring af ja-kampagnens ansøgninger til våbenproducenter.
Den britiske kampagne for ja til EU-grundloven ”Britain in Europa” har i følge Sunday Times søgt økonomisk støtte hos en lang række våbenproducenter – herunder bl.a. de franske firmaer Thales og EADS samt de amerikanske firmaer Boeing og Lockheed Martin.
- Hvorfor tror ja-kampagnen, at militærindustrien har økonomisk interesse i et ja til EU-grundloven? Kan det skyldes en velbegrundet forventning om, at den betyder oprustning?
Sådan spørger Karina Rohr Sørensen, der er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
- Våbenproducenterne har god grund til at støtte et ja. EU-grundloven betyder en militariseret union. Fredsbevægelser som War Resisters' International opfordrer til at stemme nej – især fordi et ja vil betyde, at EU bliver de eneste i verden med en forfatningsmæssig forpligtelse til ”gradvis at forbedre deres militære kapacitet” (art. I-41 stk. 3) med et nyt våbenagentur som skal sikre, at medlemslandene ikke kommer bagefter med hensyn til militær kapacitet. EU bliver endnu mindre et fredens projekt med et ja til EU-grundloven, understreger Karina Rohr Sørensen.

12/15/2004

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for december 2004

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page