Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 28. november 2003 / Timeline November 28, 2003

Version 3.5

27. November 2003, 29. November 2003


11/28/2003
International lov
Deltagerstaterne til FN's Våbenkonvention vedtager protokol om rydning og destruktion af efterladt ammunition: Protocol on Explosive Remnants of War (Protocol V to the 1980 Convention), 28 November 2003, skriver Udenrigsministeriet.

11/28/2003
Thulesag 3 erstatningssagen
Højesteret stadfæster landsrettens dom fra 1999, at 'ekspropriation kunne finde sted uden hjemmel i lov på grund af forsvarsaftalen'. Hingitag 53 har besluttet, at sagen skal prøves ved Den europæiske Menneskerettighedsdomstol, skriver Information, 11/29/2003.

11/28/2003
Thule Case 3 - the compensation case
The Danish Supreme Court upholds a High Court judgment from 1999 that 'expropriation could take place without statutory authority because of the defense agreement'. Hingitag 53 has ordered that the case be tried by the European Court of Human Rights, writes Information, 11/29/2003.

11/28/2003

Amnesty lancerer webaktion om fangerne på Guantánamo

Med en ny webaktion gør Amnesty International det nu muligt for danskerne at reagere på behandlingen af fangerne på USA's Guantánamo-base i Cuba. Her sidder ca. 660 mennesker fra 40 nationer indespærret på ubestemt tid og uden rettigheder. Blandt dem er en dansk statsborger og børn helt ned til 13-årsalderen.
På adressen www.amnesty.dk/kampagner/guantanamo kan man hente og sende et appelbrev til USA's præsident George W. Bush og en underskriftsindsamling, som specielt handler om de fængslede børn. Her kan man også læse om fangernes situation, baggrunden for aktionen og få adgang til relevante konventioner.
Amnesty International fordømmer USA's omgang med de internationale konventioner og forlanger, at fangerne enten løslades eller stilles for en domstol. Samtidig opfordrer organisationen andre lande til ikke at give køb på konventionerne, når og hvis de laver særaftaler med USA.
Amnesty International har opfordret den danske regering til at sikre, at såvel den danske statsborger som alle øvrige tilfangetagne behandles i overensstemmelse med gældende international lovgivning, men indtil videre uden de store resultater. Dog erkender udenrigsminister Per Stig Møller, at situationen er uholdbar.
Der er endnu ingen af de tilbageholdte, der har haft adgang til domstole og advokater eller mulighed for besøg fra pårørende. Derudover kan de fleste af fangerne kan se frem til fængsling på ubestemt tid og mulighed for en retssag ved en militærdomstol, der har magt til at udstede dødsstraf uden ret til appel.
For Guantánamofangerne giver den internationale lovgivning tre klare muligheder:
- Hvis der er tale om krigsfanger, der ikke er anklaget for noget kriminelt, skal de frivilligt kunne vende tilbage til deres hjemland nu, hvor krigen er slut. Dette skal være under forudsætning af, at der ikke er risiko for, at de bliver udsat for alvorlige menneskerettighedskrænkelser i hjemlandet.
- Er de tilfangetagne under anklage for kriminelle handlinger, skal de stilles for en domstol indenfor en rimelig tidsramme.
- Er der tvivl om en tilfangetaget krigsdeltagers status, så skal den pågældende behandles som krigsfange, indtil hans status er blevet afgjort af en uafhængig domstol.

11/28/2003

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for november 2003

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page