Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 18. november 2003 / Timeline November 18, 2003

Version 3.5

17. November 2003, 19. November 2003


11/18/2003

EUs våbenagentur må stoppes ved folkeafstemningen

- EU er i dag verdens næststørste våbeneksportør, men det er ikke nok. Nu vil EU kæmpe for mere udvikling og eksport af våben. Det er ikke et fredens projekt, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU
- EU-landene er netop blevet enige om at oprette et fælles våbenagentur. Især Frankrig og Tyskland har en ambition om, at agenturet skal få EU-landene til at købe mere europæisk militært isenkram for at styrke den europæiske forsvarsindustri, der har svært ved at følge med konkurrencen fra amerikanske producenter. Men hvis EU ønskede at spille en bedre rolle i verdenssamfundet end USA, så burde man have sagt nej til etableringen af et våbenagentur, udtaler Ditte Staun, der er en af Folkebevægelsen mod EUs spidskandidater ved valget til EU-parlamentet. - EUs regeringer viser deres hykleri, når de taler om EU som fredens projekt, samtidigt med at de etablerer et EU-våbenagentur. EU arbejder på at styrke muligheden for eksport af våben. I fremtiden vil endnu flere af verdens konflikter blive kæmpet med EU-våben.
Ditte Staun er tilfreds med at den danske forsvarsundtagelse holder Danmark uden for EUs våbenagentur. Men hun foreslår, at Danmark siger nej til, at EU kan bruges til et våbensamarbejde, skriver Folkebevægelsen mod EU.

11/18/2003

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for november 2003

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page