Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 14. August 2003 / Timeline August 14, 2003

Version 3.5

13. August 2003, 15. August 2003


08/14/2003
FNs sikkerhedsråd vedtager resolution som hilser Iraks regerende råd velkommen.

08/14/2003
Trafikminister Flemming Hansen indvier målestation i Grønland
Danmarks Meteorologiske Institut, Trafikministeriet
Under overværelse af trafikminister Flemming Hansen og direktør Lars Prahm fra Danmarks Meteorologiske Institut har CTBTO (Kommissionen for Overholdelse af det Altomfattende Forbud mod Atomprøvesprængninger) under FN og Danmarks Meteorologiske Institut idriftsat en såkaldt infralydsmålestation i Qaanaaq nord for Thule. Stationen er nummer 18 af i alt 60 infralydsstationer, der alle kommer til at indgå i et verdensomspændende netværk af i alt 321 målestationer.
Disse stationer skal tilsammen overvåge, om FN-traktaten om forbud mod atomprøvesprængninger overholdes. Når netværket er fuldt udbygget, vil data fra samtlige stationer løbende blive sendt til et internationalt datacenter i Wien, hvor man øjeblikkeligt kan detektere og stedfæste såvel atmosfæriske som underjordiske atomvåbenforsøg. Der er i øjeblikket 169 lande, der har tilsluttet sig traktaten om forbud mod atomprøvesprængninger. Da der er tale om en særlig retningsbestemt atmosfæremåling af lufttryk, er DMI udvalgt til at drive målestationen i Qaanaaq. Selve stationen består af store stjerneformede systemer af rør, der ligger hen over jordoverfladen. Der er i alt otte af disse systemer, der hver især er tilsluttet en målebrønd, hvor et måleapparat registrerer lavfrekvente, ikke-hørbare trykbølger i atmosfæren. Målesystemet fylder lidt over fem hektar, og der er brugt over to km rør til konstruktionen. Rørsystemerne er udformet sådan, at støjsignaler undertrykkes, samtidig med at retningen til signalkilden kan bestemmes. Ved at sammenligne signalerne fra mange stationer verden over kan et eventuelt kerneforsøg lokaliseres.
Qaanaaq Kommune i Nordgrønland har velvilligt stillet areal til rådighed.
Danmarks Meteorologiske Institut driver anlægget for CTBTO og har det daglige ansvar for, at datakvaliteten er tilfredsstillende. Teknikere fra DMI og CTBTO har sammen gennemført et langt måleprogram, der skal sikre, at stationen leverer data af god kvalitet, og at sikkerhedssystemerne virker, således at der ikke kan manipuleres med data hverken på stationen eller på dataenes vej til Wien. Efter en prøveperiode vil stationen få CTBTO’s blå stempel og indgå officielt i målenetværket. Datatransmissionen foregår på det offentlige Internet, hvor der er etableret et såkaldt VPN (Virtual Private Network), der skal sikre, at data når uberørte frem til modtageren. Alle udgifter til driften af stationen afholdes af CTBTO.
Foruden infralydsstationen i Qaanaaq huser Grønland også en seismisk station i Kangerlussuaq; denne drives af Kort- og Matrikelstyrelsen.
Sektionsleder Alberto Veloso fra Kommissionen for Overholdelse af det Altomfattende forbud mod Atomprøvesprængninger udtaler:
”Etablering af infralydsstationen i Qaanaaq kun 1383 km fra Nordpolen var en udfordring hvad angår både logistik og byggeteknik. Nu er byggeriet imidlertid afsluttet, og stationen virker som tiltænkt. Vi er nu i gang med certificeringen af den.”
”Dette projekt, som har været fire år undervejs, er udført i tæt samarbejde med DMI, som også vil få ansvaret for driften af stationen.”
”Det har været en fornøjelse at samarbejde med DMI i denne første fase af projektet, og vi værdsætter meget den danske regerings positive indstilling over for forbudet mod atomprøvesprængninger.”
Trafikminister Flemming Hansen udtaler:
”Det er glædeligt, at DMI’s faciliteter og personale i Nordgrønland kan medvirke til løsning af denne vigtige opgave. De fleste af DMI’s aktiviteter er sikkerhedstjeneste, der har til formål at beskytte liv og værdier. Vi håber, at dette system vil medvirke effektivt til overholdelse af stoppet for atomprøvesprængninger og glæder os til at deltage i årene fremover.”
Billeder af installationen:
Pressemeddelelsens tekst, links samt grafik kan hentes på:
http://www.dmi.dk/dmi/publ/pressemed/ctbto.html
Flere oplysninger på Internettet:
http://www.ctbto.org/
http://untreaty.un.org/ENGLISH/bible/englishinternetbible/partI/chapterXXVI/treaty8.asp
Kontakt:
Divisionschef Erik Bødtker på telefon: 2332 1054 eller mail ebo@dmi.dk.

08/14/2003
Strømsvigt i Canada og det nordvestlige USA starter.
Kilde: Wittrup, Sanne: Årsagen til USAs værste blackout efterforskes stadig. I: Ingeniøren, 2003:34.

08/14/2003

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september  2003

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page