Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 25. januar 1999 / Time Line January 25, 1999

Version 3.5

24. Januar 1999, 26. Januar 1999


01/25/1999
Regeringen anmoder Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, om nedsættelse af en undersøgelseskommission til "at forestå udarbejdelsen af en kortfattet redegørelse for de politisk-juridiske aspekter af mulighederne for at kunne gribe ind i situationer, hvor stater under tilsidesættelse af internationale retsregler er årsag til konflikter, som på grund af deres omfattende humanitære følgevirkninger berører det internationale samfund som helhed".
"Redegørelse bør herunder belyse balancen mellem staternes suverænitet og det internationale samfunds muligheder for at gribe ind i situationer med massive brud på menneskerettighederne, der truer et stort antal uskyldige menneskers liv. Redegørelsen bør i den forbindelse forholde sig til spørgsmålet om, hvorvidt og under hvilke betingelser staterne – bortset fra selvforsvar – har mulighed for at gribe til militære magtmidler for at hindre en truende humanitær katastrofe (humanitær intervention).
Redegørelsen bør tage højde for, at konflikter i dag typisk er interne, og at konflikter mellem stater ikke længere er hovedreglen. For begge konflikttyper gør sig dog gældende, at de i de senere år har været årsag til alvorlige humanitære nødsituationer for civilbefolkningen".

01/25/1999

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for januar 1999

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page