Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. februar 1992 / Time Line February 1, 1992

Version 3.5

Januar 1992, 2. Februar 1992


03/01/1992
Bosniens muslimer og kroater stemmer for uafhængighed i en folkeafstemning der boykottes af serberne.

03/01/1992
Historieforfalskning...
I fred og frihed nr. 4.91 skrev Judith Winther bl.a. følgende: For øjeblikket er alle, fra Information til Jyllands-Posten til EF-parlamentet, begyndt at tale om, at CSCE må gives militære muligheder, så den kan gribe fredsbevarende ind. Nøjagtig som alle, fra Gert Petersen og til præsident Bush, nu fremhæver artikel 51 i FN-pagten om retten til individuelt og kollektivt selvforsvar, som det FN drejer sig om, og ikke åbningsordene, der siger, at FN er fast besluttet på at frelse kommende generationer fra krigens svøbe". Det har affødt en kommentar fra Gert Petersen MF, som vi herefter bringer i uddrag.
Endvidere bringer vi Judith Winters svar.
Gert Petersen:
Det er ufrugtbart at arbejde for fred ved hjælp af citatfusk og historieforfalskning.
Judith Winther slår mig (dec. 91) i hartkorn med Bush for at have fremhævet FN-pagtens art 51 om "retten til individuelt og kollektivt selvforsvar". Jeg mindes ikke at have nævnt den artikel. I min bog om en ny verdensorden (som jeg glæder mig til at se anmeldt i Fred og Frihed (- nu også IKKEVOLD, red.)) beskæftiger jeg mig meget med en reform af FN-pagten, men kommer overhovedet ikke ind på art 51 (som jo afspejler en af livets kendsgerninger - hvem kunne have fået vietnamesere eller afghanere til at vende den anden kind til?).
Derimod er jeg meget optaget af artiklerne 43-47 om FNs ret, som organisation til at gribe ind mod aggression, i alleryderste fald med væbnet magt (jeg vil have det gjort vanskeligere end det formelt er idag). Men Bush har modsat sig, at disse artikler, der har ligget "døde" siden 1945, får nogen realitet, hverken i den nuværende eller i anden form.
Her er altså tale om citatfusk.
Så til historieforfalskningen. Judith Winther citerer fra FN-pagtens præambel (åbningsord), at FN vil "frelse kommende generationer fra krigens svøbe". Samme åbningsord siger imidlertid også noget om, hvordan FN vil opnå dette mål ("... og med disse formål for øje ..."), og det skal gøres bl.a. ved "at sikre ... at væbnet magt ikke vil blive anvendt undtagen i fælles interesse". Ifølge pagten - også dens åbningsord - anses væbnet magt for acceptabel under ganske særlige omstændigheder, "fælles interesse".
Man kan mene, at FN burde være grundlagt som en pacifistisk organisation. Men at påstå, at den blev det, er ren historieforfalskning. Hvad formål skal det tjene?
Gert Petersen, MF
Judith Winter (uddrag):
Citatfusk og historieforfalskning, det er store ord.
Jeg citerer ikke nogen bøger eller artikler af dig. Jeg bygger på en udtalelse du kom med ved et offentligt møde om Irakkrigen i februar måned 1991 i Ahlefeldts-gades medborgerhus, arrangeret af Gimle 88 og International Liga for Fred og Frihed m.fl. Jeg har sagt, at måden FN var blevet brugt i forbindelse med Irakkrigen var imod ånden i FN-pagten, som den er udtrykt bl.a. i Pagtens indledning. Dertil svarede du med stort eftertryk og til både min og mange andres forbløffelse, at FN-pagten udtrykkeligt åbner mulighed for militær indgriben. Du nævnte ikke, hvilken artikel du talte om, og jeg beklager, at jeg fejlagtigt troede, at det var art. 51, der er den artikel man naturligt tænker på i den forbindelse.
Når også folk som du begynder at forsvare militære løsninger i almindelighed fra FNs side, så bliver man skuffet, og så er der fare på færde.
Dertil kommer, at siden FN-pagten blev skrevet for knap 50 år siden er der sket betydelige ændringer i mentalitet og holdning. Sandsynligvis netop på grund af FN's eksistens. Jeg er ikke sikker på, at de pågældende artikler ville blive udformet på samme måde, hvis de blev skrevet idag. Det er vel også din mening, når du arbejder med forslag til ændringer af dem.
Magt og magtmennesker fortsætter deres spil - det vil de altid gøre. Men den internationale fordømmelse af magtmisbrug er også vokset. Ironisk nok lige det, der meget raffineret blev brugt som begrundelse for en militær løsning af Irak-problemet. Men kravet om fredelige løsninger er også vokset. I en diskussion om Irak-krigen virker det derfor så meget mere mærkeligt netop at slå FN's accept af krigsførelse "i fælles interesse" frem.
Judith Winther
Kilde: Fred og Frihed nr. 1 1992.

02/01/1992

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for februar 1992

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page