Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. August 1992 / Timeline August 1, 1992

Version 3.5

Juli 1992, 2. August 1992


08/01/1992
Synspunkt
Kloden drejer
Af: Judith Winther
'Storpolitiske beslutninger træffes på basis af de øjeblikkelige betingelser i verden.
Og man disponerer altid, som om disse betingelser vil eksistere i al evighed. Det gør de selvfølgelig ikke. Og stormagtspolitik bliver derfor en evig kamp for at bevare status quo længst muligt.
Da vestmagterne støttede staten Israels oprettelse i Palæstina i 1948 skete det i en verden, hvor kolonialisme og stormagters vilkårlige dispositioner med lande og folkeslag blev anset for den naturlige orden i verden - verdensorden. I dag, hvor kolonialismen med få og små undtagelser er uddød, og hvor begreber som „menneskerettigheder" og „selvbestemmelse" er blevet in i det storpolitiske vokabularium, vokser Israels eksistensproblem uophørligt. Det samme gør verdens problem med Israel.
Da Sovjetunionen i 1949 til alles overraskelse blev atommagt, begyndte atomvåbenkapløbet, der for alvor tog fart fra slutningen af 1960erne. En bivirkning af dette kapløb og af supermagternes kappestrid om indflydelse i den tredje verden var atomspredningen. Men det så man stort på. For hvem kunne måle sig med de to supermagters atomstyrke. I dag er atomspredningen en af den vestlige verdens meget alvorlige hovedpiner.
Da Sovjetunionen brød sammen, skabte det dyb forbløffelse i alle verdens politiske centre, der havde stirret sig blinde på super-magtskonfrontationen. Og det selv om der i alt fald de sidste ti år havde været tegn nok på, at Sovjetunionen var en kolos på lerfødder, kun opretholdt af våbenkapløb og militærkonfrontation. Står verdens „eneste tilbageværende supermagt" i virkeligheden også på lerfødder, kun opretholdt af verdens tro på, at den er en supermagt?
Der findes i dag tre magtcentre i verden, siges der: USA, Vesteuropa og Japan. De samarbejder, de konkurrerer, de modarbejder hinanden, og de deler resten af verden mellem sig i indflydelsessfærer. Men tager man de magtcentre, der er under udvikling eller som i de følgende år kan komme det, alvorligt nok? Det drejer sig bl.a. om områder som Tyrkiet, Sydøstasien, den sydafrikanske region, måske Rusland og Ukraine, eventuelt Iran, Taiwan og det altid ukendte Kina.
I stedet for at uddele knebne bistandspenge, forberede kostbare militære indgreb med hurtige udrykningstyrker og betragte enhver forskydning i magt og indflydelse imellem lande og regioner i den øvrige verden som „sikkerhedstrusler" skulle man måske hellere begynde at skabe et samarbejdsklima.'
Kilde: Argument, 1992:3 s. 32.

08/01/1992

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page