Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. April 1992 / Time Line April 1, 1992

Version 3.0

Marts 1992, 2. April 1992


04/??/1992
Oslo-processen
Første møde mellem de israelske forskere Yair Hirsfeldt og Ron Pundak og palæstinenserne Feisal Husseini og Hannan Ashrawi
Litteratur: Ashrawi, Hannan: Freden : En personlig beretning.
- ISBN 87-16-14040-0

04/01/1992
Synspunkt
Af: Judith Winther
'De, der havde håbet, at verden ville blive mere sikker og mindre voldelig med afslutningen på den kolde krig, blev stillet over for virkeligheden med Iraks Invasion af Kuwait. Og de, der havde håbet på at Paris-Charteret og CSCE's funktioner ville bandlyse konflikter fra Europa, er blevet skuffede af borgerkrigen i Jugoslavien," skriver North Atlantic Assembly i sin årlige rapport.
Det er jo en klog indsigt NAA er nået til. Den kolde krigs afslutning betød ikke „enden på verdenshistorien", som en amerikansk historiker i sin tid mente. Selvfølgelig gjorde den ikke det. Så længe der findes alvorlige konfliktskabcnde forhold i verden, vil der også være konflikter og krige, og diverse magthavere vil benytte dem som praktiske undskyldninger for deres magtkampe. Måske vil hele den kolde krig en dag blive betragtet som en parentes i verdenshistorien, en raffineret måde at bruge de konfliktskabcnde forhold i verden i en global magtkamp, ikke en måde at løse verdens konflikter på.
De er stadig uløste. Vi får først fredeligere forhold i verden, når de værste af verdens konfliktskabcnde skævheder søges rettet ud, det være sig internt i de enkelte lande, store som små, og internationalt mellem staterne.
Og den slags når man i alt fald ikke gennem militær indsats. Militære foranstaltninger kan tværtimod hindre løsninger.'
Kilde: Argument, 1992:1 s. 2.

04/01/1992

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for april 1992

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page