Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. November 1982 / Timeline November 1, 1982

Version 3.5

Oktober 1982, 2. November 1982


11/01/1982
Fredslejre afslører militærets hastværk
Af Judith Winther
Greenham Common
For øjeblikket forhandles de eurostrategiske raketter i Geneve. Ifølge al gængs tankegang betyder forhandlinger, at det der forhandles om endnu ikke er afgjort.
Det er altså endnu ikke afgjort, om Pershing II og krydsermissilerne skal opstilles i Europa. Det er forhandlingerne, der skal afgøre dette, stadig i følge gængs tankegang. Men mens der forhandles i Geneve, er forberedelserne til udstationering af krydsermissilerne i fuld gang. De første steder, der er udset til at modtage disse selvmordsvåben, er en gammel flyveplads i Greenham, vest for London, og en gammel flyveplads ved Comiso på Sydsicilien. Begge steder har der rejst sig en voldsom og vedvarende befolkningsprotest. Womens Peace Camp ved Greenham blev til igennem en række spontane begivenheder.
En kvinde fra Wales med 2 børn tog i august 81 initiativet til en march fra Cardiff til Greenham Common i Berkshire. Andre kvinder kom til og hjalp. Den blev modtaget med glæde og begejstring, hvor den kom frem, og mange sluttede sig til marchen.
Da man nåede flyvepladsen, var der flere, der lænkede sig til hegnet omkring pladsen.
Kvinder klædt i sort kom til og »sørgede« over de børn, der måske aldrig ville få lov til at vokse op. Et brev til den amerikanske chef for basen blev læst op, og folk fra marchen holdt taler og spillede musik for de mange mennesker, der havde samlet sig.
Efter denne begivenhed blev kvinderne klar over, at for virkelig at kunne udrette noget, måtte de blive på stedet og slå lejr for at øge opmærksomheden om, hvad der skete.
Fra basens side reagerede man ved at gøre sikkerhedshegnet omkring basen højere og stærkere.
Flyvepladsen blev i sin tid brugt under den anden verdenskrig, i dag anlægges der store siloer, der skal rumme krydsermisiler til brug for den tredie verdenskrig.
Alt det militære personale er amerikansk, men indgangene bevogtes af engelske politifolk ved RAF Greenham Common, der er navnet påflyvepladsen. Myndighederne er ikke glade for den voksende interesse, der er for lejren. l februar måned blev lejren indklaget for »Newbury distrikts komite for fredning og naturforskønnelse«, for uretmæssigt ophold på anden mands ejendom. I lejren besvarer man truslerne ved at skabe så meget offentlighed om sagen som muligt. I marts afholdtes en stor fredsfestival, hvor mere end 6000 deltog. I forbindelse med festivalen gennemførte 250 personer en ikkevoldelig, 24-timers afspærring af basens indgange. Hvorefter myndighederne arresterede de blokerende kvinder. De fik en bøde for at hindre »fri færdsel på Bury Bank Road«. Desuden har de fået at vide, at Newbury District Council agter at rydde lejren med buldozerer.
Womens Peace Camp i Greenham Common har brug for al den støtte og opmuntring de kan få i form af breve og støttebeløb.
Adresse: Womens Peace Camp, Outside Main Gate, RAF Greenham Common, Nr. Newbury, Berkshire.
Hvorfor netop Syditalien?
Ved Comiso på Sydsicilien er det ligeledes en gammel flyveplads, der skal gøres klar til udstationering af krydsermissiler.
Valget af Comiso er særlig foruroligende. Hvorfor netop Syditalien? Der siges at missilerne skal rettes mod Sovjet, men viser placeringen ikke, at de lige såvel kan være rettet mod hele middelhavsområdet? Entreprenørarbejdet, der oprindelig skulle være startet i december 1981, er blevet udskudt flere gange på grund af modstanden hos den lokale befolkning, men nu pludselig foregår opbygningen med en sådan hast, at det må bekymre enhver fredsbevægelse.
En række store fredsfestivaler er planlagt ved Comiso, bl.a. med deltagelse af kirken og man håber på stor repræsentation af fagbevægelser fra andre lande. »Vort problem er internationalt og vi må protestere internationalt. Jo mere internationalt fællesskabet er jo stærkere bliver vi«, siger arrangørerne.
Kilde: Fred og Frihed, 1982:2 s. 10.

11/01/1982

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for november 1982

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page