Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 9. maj 1978 / Time Line May 9, 1978

Version 3.0

8. Maj 1978, 10. Maj 1978


05/09/1978
SAMARBEJDSKOMITEEN FOR FRED OG SIKKERHED UDTALELSE

Tirsdag, den 9. maj 1978

I anledning af at Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed i dag afholder sit årlige repræsentantskabsmøde i Fredscentret i København udtaler repræsentantskabs­mødet følgende:
I den senere tid har der i massemedierne været rettet en del beskyldninger imod Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed, der anklages for at være en politisk ensidig sammensat organisation.
I den anledning vil repræsentantskabemødet gerne gøre opmærksom på, at Samarbejdskomiteen er sammensat af repræsentanter fra forskellige politiske opfattelser gennem forskellige partier, politiske ungdomsorganisationer, fagforeninger og freds- og interesseorganisationer. Fælles for disse er, at de arbejder for international nedrustning og fred.
Beskyldningerne imod Samarbejdskomiteen er fremkommet i forlængelse af komiteehs arbejde mod neutronbomben. Som bekendt er neutronbomben en amerikansk opfindelse, og Samarbejdskomiteen er blevet beskyldt for at være ensidigt orienteret imod USA efter vores arbejde mod neutronbomben. Det kan ikke tydeligt nok understreges, at Samarbejdskomiteen står for nedrustning over hele jordkloden, og ønsker at såvel USA, USSR, som andre lande, herunder Danmark, skal nedruste, for at skabe fred. Vi mener ikke, at fred opnås ved yderligere produktion af dødbringende våben. Når vi specielt har koncentreret os om kanpen mod neutronbomben er det, fordi dette er en nyskabt bombe, som har en lang række nye farer, bl.a. at den sænker atomtærsklen, den tærskel der er mellem at overgå fra konventionelle til atomare våbentyper i en krigssituation, at den bevarer det materielle men myrder mennesker. og skærper modsætningerne mellem øst,og vest. Det er blevet anført i massemedierne, at Samarbejdskomiteen skulle interessere sig mindst lige så meget for det nye SS-20 fremføringsmissil, som USSR har produceret. Neutronbomben og SS 20 kan dog ikke umiddelbart sidestilles, da SS-20 ikke er en bombe, men et flerhovedet misil (fremføringshylster til en bombeladning), som amerikanerne har haft tilsvarende igennem flere år. Men såvel USA's som USSR'S misiler er til skade for afspændingen og freden, og derfor er Samarbejdskomiteen selvfølgelig også imod disse våben i fuld overensstemmelse med vores formål: at virke for international afspænding og fred.

05/09/1978

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for maj 1978

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page