Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 2. december 1960 / Time Line December 2, 1960

Version 3.5

1. December 1960, 3. December 1960


12/02/1960
Forfølgelse og arrestation af medlemmer af det tyske fredsselskab
Den 2. december bragte de vesttyske aviser meddelelse om arrestation af 6 ledende medlemmer af „Deutsche Friedensgesellschaft ". Deutsche Friedensgesellschaft er en 70 år gammel tysk fredsforening, hvis formand er den kendte evangeliske kirkepræsident Martin Niemöller, og hvis næstformand er den socialdemokratiske stadsdirektør i Berlin, von Castrop Bauxel.
Arrestationerne er af det tyske politiske politi blevet begrundet med, at det Tyske Fredsselskab skulle være en „camoufleret kommunistisk dækorganisation". I anledning af disse arrestationer har selskabets formand, dr. Niemöller, på en forespørgsel fra det schweiziske presseagentur udtalt følgende:
„Jeg vil i denne sammenhæng gerne sige, at jeg i månedsvis — for ikke at sige i årevis — har været bekymret for, om ikke vort demokratiske regime uvægerligt må gå over til at blive et diktatorisk tvangs- og misregimente, når man fortsat arbejder med de nuværende metoder. Det afgørende spørgsmål, som desværre alt for få mennesker er klare over, er dette: Bliver et menneske straffet, fordi det påtænker, planlægger og påbegynder at omstyrte det nuværende system, eller bliver et menneske straffet, blot fordi det anser den nuværende tingenes tilstand for at være falsk, forkert og skadelig?
Hvis den opfattelse, at meninger og overbevisninger er strafbare, hvis denne opfattelse vinder overhånd, så står vi — sagt med jævne ord over for enden på ethvert demokrati! Det er muligt, at udviklingen bevæger sig i denne retning, men så burde man også opvise det mod at sige, at demokratiet er noget, der er uudholdeligt, noget, der ikke mere er forsvarligt. —Den skæbnesvangre udvikling begyndte hos Adolf Hitler med forbudet med det kommunistiske parti, fordi man ville spare sig den ulejlighed at bevise kommunisternes grundlovsstridige handlinger. I dag er vi på samme linie. Mennesker straffes, indespærres, anklages og dømmes, fordi de har en overbevisning, som strider mod de herskende kredses opfattelse. Hvis det går videre på den måde, er det uimodsigeligt forbi med demokratiet. Og enhver folkeskoleelev burde, endnu inden skolegangen var til ende, kunne forstå dette.
Kilde: Dansk Fredskonferences Nyhedstjeneste, Januar 1961 nr. 57 s. 6.

12/02/1960
Bilateriale aftaler mellem USA og Danmark om 'establishing consultative commitee on Greenland defence projects',
DA-024. DA-025 og DA-026 er ikke offentliggjorte.
Kilde: Headquaters United States European Command: Index of International Agreements, 1989.

12/02/1960

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for december 1960

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page