Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 14. Juli 1950 / Time Line July 14, 1950

Version 3.0

13. Juli 1950, 15. Juli 1950


07/14/1950
F.N.s Koreamission arbejdede i 2½ år på Koreas genforening
Nyt fra F.N.s arbejdsmark Nr. 25 & 26, Fredag den 14. juli 1950. Eftertryk uden kildeangivelse tilladt.

Krigen i Korea er deri begivenhed, der mere end nogen anden har sat De forenede Nationer på prøve. For første gang i historien har en verdensomspændende fredsorganisation sat magt bag sine beslutninger. Da det er blevet hævdet, at F.N.s militære indgriben i Korea kun skyldes, at De forenede Nationer blev stillet overfor et fait accompli - og at den militærhjælp, der gives Sydkorea, gives til den angribende part, er der grund til at understrege, at De forenede Nationer på egen hånd og selvstændigt foretog indgående undersøgelser på stedet og konstaterede, hvem der måtte betegnes som angriberen:
Siden 12. januar 1948 har F.N, haft sin egen Koreakommission i Seoul (UNCOK) Den sovjetiske stat Ukraine blev ved Korea-kommissionens udnævnelse udset til medlem, men har aldrig givet møde.
Den 26. juli meddelte Koreakommissionen telegrafisk efter fjendtlighedernes udbrud bl.a. følgende: Kommissionen havde drøftet udviklingen og havde som arbejdsmateriale haft både de sidste rapporter og resultaterne af Kommissionens militær-gruppes egne direkte observationer langs den 38. breddeparallel (der danner grænsen)„ Disse observationer var afsluttet 48 timer, før fjendtlighederne begyndte.
Kommissionens syn på tingerie er på denne baggrund følgende: 1) Skal man dømme efter den faktiske fremgang for de operationer, den nordlige regering udfører, er de en vel planlagt, koordineret invasion i fuld skala mod Sydkorea ; 2) De sydkoreanske styrker var forlagt med rent defensive formål i alle sektorer af bredde-parallellen ; 3) De sydkoreanske styrker blev ganske overraskede, eftersom de ikke havde nogen grund til på basis af efterretningsoplysninger at tro, at en invasion var overhængende." Komissionen understregede altså, at der 48 timer før fjendtlighederne ikke kunne konstateres noget tegn på, at den sydkoreanske militærledelse var ved at omgruppere sine styrker og koncentrere dem i enkelte sektorer med angreb for øje.
De forenede Nationers Koreakommission sendte også - inden sin afrejse fra Korea - en oversigt over baggrunden til begivenhederne, før nordkoreanerne overskred grænsen, Det hedder her, at den nordkoreanske regering i de sidste to år "Ved stærkt misbrugt propaganda, ved truende forholdsregler langs den 38 breddegrad og ved at understøtte statsomvæltende aktivitet i den sydkoreanske republiks område, forfulgte en taktik, hvis formål var at svække og ødelægge" den republik, der var oprettet under F.N.s auspicier, UNCOK tilføjer, at Koreamissionen selv i den samme periode har været mål for gentagne propaganda-radioudsendelser, hvori den stempledes som ulovlig, benævntes som formålsløs, og hvori dens medlemmer blev bagtalt."
UNCOK sluttede sin rapport med følgende ord: "Alle beviser peger fortsat på et velberegnet og koordineret angreb, forberedt og sat i gang i al hemmelighed" af de nordlige styrker.
De første dage efter angrebet appellerede UNCOK gentagne gange til den nordkoreanske regering og tilbød sine tjenester som mæglende organ til afbrydelse af fjendtlighederne, men intet svar opnåedes. Da Seoul blev direkte truet, afrejste UNCOK til Japan men er nu atter delvis vendt tilbage til Korea, suppleret med Trygve Lies personlige militæradjudant, den australske oberst Katzin.
UNCOK har arbejdet i to og et halvt år, først som midlertidig kommission, siden permanent. Den blev nedsat, efter at U.S.A. den 17. september 1947 havde forelagt det koreanske problem for F.N., og UNCOK's opgave var først at lette vejen til oprettelse af en samlet koreansk regering på grundlag af landsomspændende valg, hvorefter okkupationstropperne skulle trækkes tilbage. Den fik til opgave at rejse over hele Korea og inspicere forholdene, og den holdt sit første møde i Seoul den 12. januar 1948. hvorefter den søgte kontakt med begge besættelsesmagter. Den opnåede imidlertid kun kontakt med amerikanerne og formentes adgang til Nordkorea, Sovjetunionen havde iøvrigt modsat sig dens oprettelse.
Efter forhandlinger mod F .N.s Interimskomité bestemtes det i februar 1948, at UNCOK skulle arbejde for gennemførelse af F.N.s Koreaprogram i det område af Korea, hvortil den havde adgang, det vil sige Sydkorea, og den konstaterede da efter inspektioner i dette landområde, at mulighederne for et frit valg var tilstede. Dette valg blev afholdt den 10, maj 1948 som "et gyldigt udtryk for vælgernes frie vilje i de dele af Korea, der var tilgængelige for UNCOK" (UNCOK'3 rapport).
Den anbefalede F.N., at anerkende den nye regering, og dette skete da i Generalforsamlingen den 12. december 1948, I Sikkerhedsrådet stemte syv medlemmer for Sydkoreas optagelse i F .N., men to, deriblandt Sovjetunionen, stemte imod, og derfor blev optagelsen forkastet.
Den 2. februar holdt den nye Koreakommission sit første møde i Seoul, efter at den første Kommission havde fuldført sit arbejde. Dens opgave var ligesom den førstes at virke for oprettelse af en fælles Korearegering og desuden for okkupationstroppernes tilbagetrækning, Den fik heller ikke adgang til Nordkorea, idet den overhovedet ikke kunne opnå kontakt med den nordkoreanske regering. I juni i fjor begyndte UNCOK en serie radioudsendelser til Nordkorea med opfordring om en sammenslutning af de to landsdele, men uden resultat. Samtidig meddelte UNCOK, at de amerikanske styrker var trukket tilbage fra Korea, efterladende 500 mand som militærkommission til træning af en Sydkoreansk hær. Sovjetunionen havde allerede nogle måneder i forvejen erklæret, at dens styrker var trukket tilbage, men dette kunne ikke konstateres af UNCOK ved selvsyn,
Den 21. oktober i fjor besluttede Generalforsamlingen mod Sovjetunionens og flere andres stemmer, at UNCOK skulle blive i Korea og observere situationen for at rapportere enhver udvikling, der kunne føre til militær konflikt, I maj 1950 overvågede UNCOK det andet valg i Sydkorea.
Den eneste kontakt , UNCOK har haft med Nordkorea var den 10. juni i år, da UNCOK's vicesekretær, John Gaillard, havde et møde på nordkoreansk område - hvortil han havde fået særlig adgang ved denne første lejlighed - med nogle udsendinge fra den nordkoreanske regering. Dette skete, efter at Pyongyang radio i Nordkorea havde udsendt gentagne radioappaller om sammenslutning af de to områder. Mr. Gaillard modtog en skriftlig appel om forening af Korea, men de nordkoreanske udsendinge nægtede at modtage hans og UNCOK's skriftlige materiale vedrørende Kommissionens syn på betingelserne for en forening. Nordkoreanerne understregede, at de kun var udsendinge, ikke forhandlere.
Få dage senere udbrød krigen.

07/14/1950
Forslag til international lov
FNs internationale lovkommission udarbejder forslag til international lov om forbrydelser mod freden og menneskernes sikkerhed. Blandt de foreslåede forbrydelser er: 1) brug af væbnede styrker i modstrid med international lov. 2) Invasion med bevæbnede bander på anden stats territorium. 3) Tilskyndelse til borgerkrig i en anden stat, uanset med hvilke midler. 4) Organiseret terroristisk virksomhed i en anden stat. 5) Fabrikation, transport og besiddelse af våben, hvis brug er forbudt i internationale overenstkomster. 6) Overtrædelse af militære klausuler i internationale overenstkomster, der definerer et lands krigspotentiel. 7) Anektion af territorium i strid med gældende international lov. 8) Forøvelse af handlinger i den hensigt helt eller delvist at ødelægge en national, etnisk, religiøs eller racebestemt gruppe, skriver Nyt fra FNs arbejdsmark.

07/14/1950

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for Juli 1950

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page