Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 3. Juni 1946 / Time Line June 3, 1946

Version 3.0

2. Juni 1946, 4. Juni 1946


06/03/1946
'Kongressen i Luxemburg
Forslag til Drøftelse fremsendt af den danske Afdeling.
1. International Kontrol med Atomenergien.
Opfindelsen af Atombomben har slaaet alle med Skræk og Rædsel. Civilisationen vil bukke under, hvis Atomenergien ikke bliver underlagt en international Kontrol, som vil hindre den i at blive anvendt til Krigsformaal. K. I. L. F. F. henstiller derfor til alle Statsmænd at tage de nødvendige Skridt til at iværksætte en international Kontrol med Atomenergien, der alene kan gøre Ende paa den nervøse Spænding i mange Lande, en Spænding, der i sig selv kan blive en Krigsaarsag.
2. Oprettelse af videnskabelige Instituter til Undersøgelse af Krigsaarsagerne.
Disse Instituter skulde omfatte alle Slags Videnskabsmænd: Historikere, Nationaløkonomer, Sociologer, Jurister, Filosoffer, Pædagoger, Ledere af religiøse Samfund, Psykologer, Psy-kiatre, Fysikere, Fysiologer, Geografer, Biologer, Parlamentarikere o. s. v. Ligesom en Diagnose maa stilles i Sygdomstilfælde, før Lægemiddel kan foreskrives, saaledes maa vi fremfor alt have fuldstændig opklaret, hvilke Aar-sager der ligger til Grund for Krig. Enhver videnskabelig Energi er blevet sat ind paa Konstruktionen af Atombomben. Alle vi Kvinder maa kræve en lige saa stor Energi sat ind paa Kampen mod Krigen.
3. Samarbejde med andre Kvindeorganisationer.
Vi henstiller til Kongressen saa snart som muligt at indlede Samarbejde med andre Kvindeorganisationer med ^Fred paa deres Program for at danne et Fællesudvalg af Formændene af Organisationerne, maaske med Mrs. Elea-nor Roosevelt som Formand! Gennem et saadant Fællesudvalg kan alle Freds-bestræbelser samarbejdes og styrkes, store Kvindekredse kan naas, og Resolutioner og Henstillinger til UNO, Regeringers Statsoverhoveder og andre Autoriteter fremføres med betydelig Vægt, med et saa stort Antal Kvinder bag dem.
4. Erfaringer om ikke-voldelig Modstand under Besættelsen og dens videre Udvikling i Fremtiden.
Under Krigen forsøgte de fleste okkuperede Lande ikke-voldelig Modstand. K. I. L. F. F. finder det betydningsfuldt at samle Erfaringerne fra en Del af disse Lande og gøre Forsøg paa at faa Materialet undersøgt med den videre Udvikling af ikke-voldelig Modstand i Fremtiden baade i Teori og Praksis for Øje.
5. Hvorledes kan vi opnaa politisk Indflydelse?
Fra adskillige Dele af vor Sektion stilles det Spørgsmaal, om K. I. L. F. F. ikke burde stile efter mere aktive Midler end hidtil. Skal der dannes kvindelige Fredspartier i de forskellige Lande? Kan Købestrejker organiseres mod truende Angrebshandlinger? Eller er der andre mere direkte Forholdsregler?
6. Resolution angaaende Opdragelse.
Dansk Afd. af K. I. L. F. F. udtaler: I Haag 1915 havde Kvinderne som naturligt er, Opdragelsen til Fred og For-staaelse paa sit Program, og ogsaa de første Aar beskæftigede man sig med Opdragelsesproblemerne. Siden har dette vigtige Spørgsmaal ikke været behandlet. Nazismen har vist os, hvilken stor Betydning man bør tillægge Opdragelsen, derfor henstiller vi til Kongressen i Luxemburg atter at arbejde med Opdragelsesproblemerne, f. Eks. ved 1) at søge Samarbejde med beslægtede Foreninger, 2) at arrangere Studiekredse om de moderne Pædagogers Opdragelsesmetoder for at gøre Børnene til selvstændigt tænkende Væsener, der kan modstaa kraftig Propaganda, og om Opdragelse til Demokrati og Fred, 3) at faa optaget Diskussioner om disse Emner i Radio og Blade, 4) at etablere Forbindelse med Børnehaver, Skoler og Lærerkræfter angaaende disse Problemer, 5) at kræve Revision af Skolebøgerne, ogsaa med Henblik paa Ophidselse og Had mod tidligere Fjendelande, 6) at fremme Børnenes Kendskab til og Forstaaelse af Børn i andre Lande, bl. a. gennem Hjælpearbejde, 18. Maj Budskabet, Korrespondancer og Rejser, 7) interessere Børnene for UNO, f. Eks. gennem en „UNO-Dag", og for Spørgsmaal om Krig og Fred gennem Stilekonkurrencer o. L, 8) at være paa Vagt over for Krigslegetøj, Krigsbøger og Krigsfilm'.
Kilde: Fred og Frihed 1946:6 s. 42.

06/03/1946

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for junil 1946

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page