Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 1. februar 1937 / Time Line February 1, 1937

Version 3.5

Januar 1937, 2. Februar 1937


02/??/1937
Rigsdagen vedtager en lov mod danske statsborgeres deltagelse og fremmede statsborgeres gennemrejse for at deltage i den spanske borgerkrig.

02/01/1937
'Til alle Folk!
En Appel fra Romain Rolland.
I sin Egenskab af Præsident for Verdenskomiteen mod Krig og Fascisme har Romain Rolland udsendt følgende Opraab om Hjælp til Spanien:
Et Rædselsraab hæver sig fra Madrids rygende Ruiner. Den stolte By, engang Dronning over Halvdelen af den gamle og nye Verden og et af den vestlige Civilisations straalende Centre er kommet ud for Ild og Sværd ved en Hær af afrikanske Maurer og Legionærer, hvis oprørske Førere vover at fremstille sig som Forsvarere af det Spanien, som de plyndrer, og den Civilisation, som de tramper under Fødder.
Tusinder af Kvinder og Børn er blevet slaaet ihjel, lemlæstet, brændt levende. Byens tættest bebyggede Kvarterer er de vigtigste Skiver. Hospitaler er ikke blevet sparet. Straalende Paladser gaar op i Luer: idag Hertugen af Albas Palads, imorgen PradoPaladset. Aarhundreders Kunst smuldrer under Bomberne. Velasquez dør med sit Folk . . .
Og det er denne Rædslernes Time for den heltemodige By, hvis tidligere Konger frelste Europa for Arabernes Invasion, at Mussolini og Hitler har valgt til at anerkende den afrikanske Franco's Regering, der myrder Spanien med Vaaben leveret af italiensk og tysk Fascisme. Franco betaler dem med at udlevere Spaniens Rigdomme og strategiske Punkter ... De gale Mænd, der ikke ser, at en Dag vil Blodet fra deres forbryderiske Forehavende falde tilbage paa deres eget Folks Hænder, og at Barbariet, som de har sluppet løs, vil sætte Fakler til deres egne Byer! Efter Madrid og Barcelona (for imorgen vil ogsaa Barcelona blive bombarderet) vil Turen komme til Rom, Berlin, London, Paris . . . Europas Stormagter, Civilisationens store Mødre, falder som vilde Ulve over en af deres egne, den ædleste af dem, før de farer i Struberne paa hinanden. Ve den Time der venter os, den Time som forestaar — som allerede er inde!
Menneskehed! Menneskehed! Denne Appel gælder jer. Denne Appel gælder jer, Europas og Amerikas Mennesker. Kom Spanien til Hjælp! For det er jer, det er os alle, som trues. Tillad ikke disse Kvinder, Børn og Skatte at omkomme. Hvis I tier nu, vil det imorgen blive jeres Børn, jeres Hustruer, alt hvad I har kært, alt det som gør Livet smukt og helligt, det vil omkomme, naar Turen kommer. Hvis I ikke protesterer mod Bombardementet af Hospitaler og Musæer, af tæt beboede Omraader, af legende Børn, saa vil ogsaa I, Verdens Folk, før eller senere lide den samme Skæbne. Hvem vil være i Stand til at hindre Branden i at brede sig, hvis I ikke slukker den ved dens Begyndelse? Hele Verden vil blive angrebet.
Hurtigt! Hurtigere endnu! Rejs jer, tal, raab det ud, handl! Hvis vi ikke er i Stand til at standse Krigen, lad os saa gennemtvinge Respekt for de Regler, som internationale Aftaler forordner. Lad os frelse de hjælpeløse og uskyldige! Maatte en fælles Tilskyndelse forene Folkene uden Hensyn til Race, Parti og Religion og ruske dem op til at skynde sig til Ofrenes Hjælp. Det er midt i selve Krigens Galskab, at Broderskabet mellem alle lidende, alle levende, maa bekræfte sig.'
Kilde: Nye Veje, februar 1937.

02/01/1937

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for februar 1937

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page