Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 3. August 1935 / Timeline August 3, 1935

Version 3.5

2. August 1935, 4. August 1935


08/03/1935
Våbeneksport, Danmark
Soyakagefabrikken på Islands Brygge er begyndt at eksportere klor til Tyskland. Klor kan anvendes til at fremstille kemiske våben, giftgas. Det er speditionsfirmaet Frank og Tobiasens beholdere som anvendes til transporten. Klor eksporteres også af Soyakagefabrikken til Finland, skriver Arbejderbladet.

08/03/1935
Holbæks kaserne overmales med antikrigsparoler
Danmarks kommunistiske Parti og Ungdomsforbund afholdt i går antikrigsmøde på Mellerupgaard i Holbæk, hvor kontorist Bernhard Hemmingsen talte. Der var mødt et halvt hundrede tilhørere. I diskussionen deltog formanden for Aldrig mere Krig, Holbæk afd., Lektor Saxe. Forud for mødet var forefaldet følgende opsigtsvækkende tildragelser:
Antimilitaristiske paroler i Kasernernes spisesale!
Onsdag morgen opdagedes det, at der i løbet af natten på væggene i de meniges spisestuer var blevet malet forskellige antimilitaristiske paroler, så som "Krig mod Krigen", Enhedsfront mod Krig og Fascisme", "Læs Den røde Soldat" etc. Lignende paroler fandtes også på den indvendige side af muren omkring infanterikasernens gård, og da der samtidig var malet Trepiletegn og Hammer og segl, er der ingen tvivl om, at parolerne er malet i forening af socialdemokratiske og kommunistiske arbejdere, som for tiden aftjener deres værnepligt.
Forbud mod at forlade kasernen
Der blev ikke foretaget nogen afhøring af mandskabet i anledning af disse paroler. Kaserneledelsen ilede med at lade dem udslette for at dysse sagen ned, men om torsdagen, da anti-krigsmødet skulle finde sted, blev der pludselig uden nogen som helst motivering givet ordre til, at ingen af de menige denne aften måtte forlade kasernen. Hensigten var naturligvis at forhindre de værnepligtige i at tilslutte sig mødet. Forbudet vakte stor harme blandt mandskabet, skriver Arbejderbladet.

08/03/1935

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september  1935

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page