Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 11. Juni 1919 / Time Line June 11, 1919

Version 3.0

10. Juni 1919, 12. Juni 1919

Lloyd George England, Orlando Italien, Clemenceau Frankrig, og Woodrow Wilson.

06/11/1919
Versailles-traktaten - fred for denne gang
Under ledelse af Woodrow Wilson indledes forhandlingerne om første verdenskrigs afslutning i Paris som resulterer i fredsbetingelserne på fransk, engelsk og tysk. Versailles-traktaten publiceres af de allierede lande på engelsk, men kun i Berlin offentliggøres en udgave på alle tre sprog. Versailles-traktaten, der indeholder følgende hovedpunkter: Folkeforbundstraktaten og 1) Nedrustning af de besejrede lande, således at deres militær kun kan opretholde landets interne orden og kontrollere grænserne. 2) Fremstilling af våben og ammunition må kun ske på fabrikker, der er godkendt af de allierede. 3) Al import af ammunition er forbudt for de besejrede lande. 4) Almindelig værnepligt ophæves. 5) International lov sættes over national lov. 6) Anvendelse af u-både forbydes. 7) Versailles-traktaten kræver desuden Tysklands afrustning “for at muliggøre påbegyndelsen af en general begrænsning af alle staters rustninger”. Tyskland er den eneste af første verdenskrig tabere som tvinges til at afskaffe den militære værnepligt.
Den pacifistiske sekt Nazaræerne hovedsagelig bestående af serbere, indlemmes i den nye stat Jugoslavien, hvor de forfølges op igennem tyverne.
Den originale tysksprogede folkeforbundsartikel 8 fra 1919. Lettere billedbehandlet idet rust i papiret er delvist fjernet.I forbindelse med Versailles-traktaten oprettes Den internationale Arbejds­organisation (ILO) som et selvstændigt organ med tilknytning til Folkeforbundet med den opgave, at fremme social retfærdighed som et middel til fred. Blandt stifterne af ILO er den franske socialist og krigsmodstander Léon Jouhaux.
Kilder: Conditions de paix [des puissanees allieés et associées] : Sommaire / Conditions of Peace : Summary / Friedensbedingungen : Inhalt. - Berlin : Heymann, 1919. - 265 s. ; Denkschriften der verfassunggebenden Deutschen Nationalversammlung ; 3) + en protokol.
The Peace Treaty of Versailles
http://net.lib.byu.edu/~rdh7/wwi/versailles.html
Friedensvertrag von Versailles vom 28. Juni 1919
http://www.documentarchiv.de/wr/vv01.html
Litteratur: Melbo, Hermann: I Versailles-Traktatens Skygge : Menneskets Børn i Krig og Fred.
- København : Chr. Balthazar Pedersens Forlag, 1934. - 245 s.

06/11/1919

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for junil 1919

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page