Det danske Fredsakademi

Kronologi over fredssagen og international politik 11. september 1870 / Timeline September 11, 1870

Version 3.5

10. September 1870, 12. September 1870


Odder-adressen til Rigsdagen

“Under den Krig som for Tiden hjemsøger Europa, er der gjort endel saavel politiske som militære Erfaringer, som vi undertegnede os at vise hen til som Støtte for nærværende underdanige Hen­vendelse til den høje Rigsdag. Det er for det første blevet indlysende ikke alene, at Forestillingen om en krigerisk Løsning af vort Mellemværende med Tyskland er fejlagtig, men at det vil være til Landets Skade, om vi overanstrenger os for at holde en Hær og en Flaade, der skal hævde vor Stilling til de andre Magter og sikre os vor Ret og Selv­stændighed til alle Sider.

For det andet er det blevet lige saa indlysende, at Nutidens Krige føres med saadanne Midler, at en lille Stats Deltagelse vil være saa godt som betydningsløs, medens der, med Europas nu­værende Forhold, næppe kan være Tale om selvstændig Optræden for en Stat som vor.

Under disse Omstændigheder tror vi, at det vil være til vort Lands sande Vel at andrage den høje Rigsdag om, at den vil arbejde paa en betydelig Nedsættelse i Udgifterne og de personlige ydelser til Hær og Flaade”.
Kilde: Aarhus Amtstidende 10. november 1870.
Citeret fra Hans Jensens: Lars Bjørnbak og den bjørnbakske Bevægelse s. 111.

Lars Bjørnbak
Lars Bjørnbak

09/11/1870
Danmarks første antimilitaristiske parti, Jysk Folke­forening, ved-tager på et møde i Odder et ned­rustnings­program og en adresse til Rigsdagen.

09/11/1870

Top


Gå til Fredsakademiets forside
Tilbage til indholdsfortegnelsen for september 1870

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page