telekommunikation

Fransk: Télécommunication. Sammensat begreb: tele og kommunikation. Begrebet kendes etymologisk fra 1932.
Teleteknik omfatter tekniske forhold vedr. telekommunikation.
Lov nr. 128 af 7. februar 2014 om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (teleloven).
Definitioner
§ 2. I denne lov forstås ved:
1) Udbyder: Den, som med et kommercielt formål stiller produkter, elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester omfattet af denne lov til rådighed for andre.
2) Erhvervsmæssig udbyder: En udbyder, som med et kommercielt formål udbyder produkter eller elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester omfattet af denne lov som sin hovedydelse eller som en ikkeaccessorisk del af virksomheden.
3) Slutbruger: Bruger af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester, som ikke på kommercielt grundlag stiller de pågældende elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester til rådighed for andre.
4) Elektroniske kommunikationsnet: Enhver form for radiofrekvens- eller kabelbaseret teleinfrastruktur, der anvendes til formidling af elektroniske kommunikationstjenester.
5) Offentlige elektroniske kommunikationsnet: Elektroniske kommunikationsnet som nævnt i nr. 4, der stilles til rådighed for en ikke på forhånd afgrænset kreds af slutbrugere eller udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester.
6) Nettermineringspunkt: Den fysiske eller logiske grænseflade i et elektronisk kommunikationsnet, der udgør en slutbrugers tilslutning til dette.
7) Elektronisk kommunikationstjeneste: Tjeneste, der helt eller delvis består i elektronisk overføring af kommunikation i form af lyd, billeder, tekst eller kombinationer heraf ved hjælp af radio- eller telekommunikationsteknik mellem nettermineringspunkter, herunder både tovejskommunikation og envejskommunikation.
8) Offentlig elektronisk kommunikationstjeneste: Tjeneste som nævnt i nr. 7, der stilles til rådighed for en ikke på forhånd afgrænset kreds af slutbrugere eller udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester.
9) Informations- og indholdstjeneste: Enhver form for elektronisk tilrådighedsstillelse af information eller indhold, som andre slutbrugere får adgang til via elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester på grundlag af en individuel anmodning herom.
10) Taletelefonitjeneste: Elektronisk kommunikationstjeneste, hvorved slutbrugere får adgang til at etablere og modtage enten indenlandske eller internationale og indenlandske opkald direkte eller indirekte ved hjælp af et eller flere numre i en national eller international telefonnummerplan.
11) Netadgang: Adgang til en udbyders elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester og tilhørende faciliteter for en anden udbyder med henblik på udbud af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester.
12) Samtrafik: En form for netadgang, der etableres mellem udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester, og som består i fysisk og logisk sammenkobling af elektroniske kommunikationsnet, som bruges af den samme eller af en anden virksomhed med henblik på at give mulighed for at kommunikere eller få adgang til elektroniske kommunikationstjenester.
13) Abonnentnummer: Ethvert nummer, som er omfattet af den samlede danske nummerplan, og som kan videretildeles til en slutbruger.
14) Adgangsstyringssystem: Teknisk foranstaltning eller ordning, der gør adgang til en krypteret radio- eller tv-tjeneste i klar form betinget af abonnement eller en anden form for forudgående tilladelse.
15) Programmeringsgrænseflader for applikationer (API): Softwaregrænsefladen mellem applikationer, som radio- og tv-selskaber eller tjenesteudbydere stiller til rådighed, og de faciliteter i set-top-bokse, som er beregnet til tilslutning til tv-apparater eller integrerede digitale tv-apparater, der kan modtage digitale interaktive radio- og tv-tjenester.
16) Multipleksoperatør: Udbyder af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester eller ejer af elektroniske kommunikationsnet, som driver en jordbaseret digital tv-platform.
17) Gatewaystation: Jordbaseret teknisk installation, der benyttes i forbindelse med kommunikation mellem en i forvejen afgrænset gruppe af slutbrugere, hvor en eller flere er tilsluttet et satellitbaseret net.
Teleundersøgelsen af 1978 Televirksomhedens fremtidige organisation. Bilag 1, 1978.
Ved telekommunikation forstås ifølge Den Internationale Teleunions (ITU) definition: Enhver overføring, udsendelse eller modtagning af tegn, signaler, skrift, billeder, lyd eller efterretninger af enhver art pr. tråd, pr. radio, ad optisk vej eller ved andre elektromagnetiske systemer.
Bekendtgørelse af konvention af 15. juli 1982 om Den europæiske
Telekommunikationssatellit-Organisation EUTELSAT og den dertil knyttede driftsoverenskomst
g) »Satellitafsnit« betyde et sæt telekommunikationssatellitter samt anlæg og udstyr til sporing, telemetri, kommando, kontrol, overvågning og dermed beslægtede funktioner og udstyr til at opretholde driften af disse satellitter;
k) »Offentlige telekommunikationstjenester« betyde faste eller bevægelige telekommunikationstjenester, som kan tilvejebringes ved hjælp af satellitter, og som er til rådighed for publikum, såsom telefon, telegraf, telex, faksimile, datatransmission, videotex, transmission af radio- og fjernsynsprogrammer...
Telekommunikation i international lov
Bekendtgørelse om Danmarks undertegnelse af to nye reglementer til den internationale telekommunikationskonvention af 12. november 1965. (Telegraf & Telefonreglementet), 1974 ITU, International Telecommunication Union, is the United Nations specialized agency for information and communication technologies – ICTs.
Se også: C3 ; Energistyrelsen ; IT (Informationsteknologi) ; Kejsergadesagen ; kommunikationssatellitter ; satellitkommunikation ; telefonvæsen ; televæsen.

Litteratur

Arbejdsdelingen på telekommunikationsområdet :
Redegørelse fra udvalget vedrørende arbejdsdelingen på telekommunikationsområdet, 1985. ; Betænkning 1030)
Kinesisk telegigant i ny modvind. / : Lasse Karmer. I: Information, 8. decrmber 2018.
Huawei Technologies Co. Ltd.
Nuclear-proof communications? The Cold War and the governance of telecommunications security in NATO and Denmark. / : Sanne Aagaard Jensen. University of Copenhagen, Faculty of Humanities, 2019.

Send kommentar, email eller søg i Fredsakademiet.dk
Locations of visitors to this page